Vineri, 02 noiembrie 2018, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau a fost gazda vernisajului expozitiei „Centenarul Zborului Marii Uniri”, manifestare desfasurata sub egida Anului Centenar.
Activitatea este parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Zborul Marii Uniri, finantat, alaturi de alte doua proiecte, de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, toate acestea fiind dedicate aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire.
Prin acest demers expozitional, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a propus publicului vizitator si iubitorilor istoriei nationale o pagina importanta din lupta pentru unitate nationala si anume zborul efectuat de eroul aviator Vasile Niculescu de la Bacau la Blaj, pe data de 23 noiembrie 1918.
În contextul în care românii din Transilvania pregateau Marea Adunare de la Alba Iulia, a fost necesar contactul între oficialitatile române de la Iasi – Regele Ferdinand, guvernul I.I.C. Bratianu si Parlamentul român cu patriotii transilvaneni. În conditiile unei ierni foarte grele, solutia adoptata a fost cea a unui zbor peste munti cu un avion Farman 40, pilotat de eroul aviator Vasile Niculescu. Importanta zborului a fost deosebita pentru transilvaneni si pentru reusita Marii Adunari de la 1 Decembrie 1918.
În cadrul expozitiei sunt prezentate documente referitoare la cariera pilotului Vasile Niculescu si zborul realizat. De asemenea, sunt etalate elemente de armament, de tinuta militara, medalii si decoratii, alte piese tridimensionale si fotodocumentare menite sa redea atmosfera perioadei luptei pentru unitate nationala.
La realizarea expozitiei au colaborat, alaturi de muzeul bacauan, Muzeul National al Aviatiei Române, Muzeul Militar National – Filiala Bacau, Arhivele Nationale Bacau, ARPIA – Filiala Bacau.
Expozitia a fost prezentata de prof. Dan Ramf (Muzeul National al Aviatiei Române), prof. Mihaela Baitan (director, Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”, filiala Bacau) si gen. Fl. aer. (r) Necolae Petrescu (presedinte, ARPIA – Filiala Bacau).