Administrator


În urma cu 100 de ani, pe 23 noiembrie 1918, din Bacau pleca spre Câmpia Libertatii de la Blaj un aparat de zbor pilotat de cel care avea sa se numere printre eroii Marii Uniri, aviatorul Vasile Niculescu. Acesta ducea românilor de peste munti, alaturi de un sac plin cu manifeste si scrisoarea primului ministru, Ion C. Bratianu adresata Consiliului National Român Central prin care se comunica, oficial, dorinta de unire a Moldovei cu Ardealul dar si faptul ca armata româna, cantonata în trecatorile Muntilor Carpati, sustinea pe deplin demersul Unirii. Acest mesaj era hotarâtor pentru convocarea Marii Adunari de la Alba Iulia.
    O iarna aspra, cu temperaturi de – 40 de grade a facut ca singura modalitate de comunicare între Moldova si Ardeal sa fie avionul iar Vasile Niculescu împreuna cu membrii echipajului si-au asumat acest zbor, constienti atât de misiunea cruciala pe care o aveau de îndeplinit cât si de posibilitatea esecului. N-au esuat. Au zburat la 2 600 de metri altitudine, cu un avion Farman 40, împrumutat de la aviatia franceza, fara parasute, fara armament, cu carlinga deschisa pe tot parcursul zborului. Pentru a supravietui temperaturilor scazute, singura solutie a fost ca participantii la zbor sa îsi protejeze pielea cu un strat gros de parafina.   
    În dupa amiaza zilei de 23 noiembrie avionul a aterizat la Blaj unde a fost întâmpinat de multimea entuziasta care a însotit membrii echipajului la Palatul Mitropolitan. La 6 seara, în sedinta festiva s-a luat hotarârea ca echipajul Niculescu-Precup sa revina la Bacau si sa anunte ca românii din Transilvania se vor uni cu tara. La întoarcerea în Moldova, avionul aducea cel mai important document pentru înfaptuirea visului de secole al românilor, document ce consfintea dorinta românilor de pe ambele parti ale Carpatilor de a fi o singura natie. 
    Pentru a rememora si a cinsti aceste momente istorice esentiale pentru istoria noastra, Consiliul Judetean Bacau organizeaza, în perioada 19-20 noiembrie 2018, „Caravana Unirii”, proiect cuprinzând o suita de activitati dedicate Centenarului Marii Uniri.
    Momentul culminant al evenimentelor va fi reeditarea „Zborului Marii Uniri", din data de 20 noiembrie, actiune prin care autoritatile din judetul Bacau si judetul Alba si-au propus sa refaca misiunea aeriana de la Bacau la Blaj. Zborul va avea loc în data de 20 noiembrie 2018 cu plecare din Bacau si sosire la Blaj, pe Câmpia Libertatii. Echipajul va duce mesajul simbolic al autoritatilor publice bacauane si va aduce la Bacau, mesajul autoritatilor din Blaj.
    Cu aceasta ocazie, o delegatie a judetul Bacau formata dintr-un numar de aproximativ 160 de persoane va fi prezenta, în data de 20 noiembrie 2018, pe Câmpia Libertatii de la Blaj, pentru a întâmpina echipajul misiunii aeriene sosite de la Bacau. Din delegatie vor face parte: elevi, participanti si premianti la olimpiade si concursuri nationale, profesori, consilieri judeteni, reprezentanti ai administratiei publice si ai autoritatilor publice judetene, reprezentanti ai mass-mediei locale si regionale.
    Delegatia judetului Bacau, sosita la Blaj cu 3 autocare si alte mijloace de transport (autoturism, tren), se va alatura „Convoiului Unirii" pentru a se deplasa la Alba Iulia, unde va participa la actiunile cultural-istorice dedicate Centenarului Marii Uniri.
Totodata, la Muzeul National al Unirii, va avea loc un schimb de mesaje între reprezentantii celor doua consilii judetene si se va darui judetului Bacau, de catre Presedintele Consiliului Judetean Alba, macheta avionului Farman - F40 iar judetul Bacau, prin reprezentantul Consiliului Judetean Bacau, va oferi judetului Alba bustul din bronz al maiorului (r) Vasile Niculescu.
   
Programul manifestarilor
Marti, 20 noiembrie 2018

10.30 - Primirea invitatilor,
           Trecerea în revista a Garzii de Onoare,
10.35 - Intonarea Imnului de stat,
10.40 - Tedeum,
10.50 - Ceremonia de predare a documentelor care se transmit catre Blaj,
11.05 - Plecarea pilotilor spre aerodrom,
11.10 - Alocutiuni privind importanta zborului Marii Uniri,
           Înmânarea doamnei Astrid Mallet - nepoata pilotului, a titlului de «Cetatean de Onoare Post Mortem al municipiului Bacau», pilotului-aviator Vasile Niculescu,
12.00 - Parada militara,
12.30 - Complexul Muzeal «Iulian Antonescu» Bacau
           Lucrarile simpozionului «Centenarul Zborului Marii Uniri»,

Miercuri, 21 noiembrie 2018 - Complexul Muzeal «Iulian Antonescu» Bacau
10.00 - Lucrarile simpozionului «Centenarul Zborului Marii Uniri»,
14.00 – Masa rotunda.

 
Close Search Window