Administrator


Consiliul Judetean Bacau se alatura Agentiei de Dezvoltare Locala Bacau si Primariei municipiului într-un nou demers pentru promovarea si protejarea patrimoniului cultural al Bacaului. În acest sens, consilierii judeteni au aprobat, în ultima sedinta de consiliu, încheierea unui Acord de Colaborare între judetul Bacau si municipiu pentru implementarea si monitorizarea Planului Local de Actiune pentru Promovarea si Protejarea Patrimoniului Cultural în Municipiul Bacau, în perioada 2018-2023.

 

Planul a fost elaborat în cadrul Proiectului ”SHARE - Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification in Europe”, fiind o initiativa noua la nivel european, concretizata într-un proiect inter-regional. Scopul acestuia este schimbul de experienta privind politicile de patrimoniu cultural în mediul urban si identificarea celor mai bune practici, pentru dezvoltarea unei abordari durabile si inteligente în gestionarea si utilizarea patrimoniului.

 

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (A.D.R.N.E.) a aderat la aceasta initiativa în calitate de partener, alaturi de organizatii publice, agentii de dezvoltare regionala si centre academice provenind din 6 tari din întreaga Europa, institutii cu activitate relevanta în domeniul politicilor de patrimoniu cultural. Într-o prima faza, aceste organizatii colaboreaza si împartasesc rezultatele proiectului partilor interesate de la nivel local, autoritatilor de management si institutiilor responsabile cu implementarea politicilor locale pentru ca, ulterior, sa asigure monitorizarea planurilor de actiune pe parcursul unei perioade de 2 ani. Perioada de implementare a proiectului este 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2020.

 

De altfel, pe baza rezultatelor schimburilor de experienta cu tarile partenere, A.D.R.N.E. a elaborat câte un Plan de Actiune pentru fiecare beneficiar, respectiv pentru fiecare din cele 6 municipii resedinta de judet.

 

Pentru municipiul Bacau a fost elaborat un plan adaptat care propune actiuni specifice precum: extinderea aeroportului Bacau, construirea terminalului intermodal, reabilitarea traseului de tranzit - Centura Vest si a traseului estic al celui de-al treilea inel rutier, crearea unor trasee turistice care sa puna în valoare siturile arheologice, bisericile si monumentele istorice din judetul Bacau, amenajarea curtii Muzeului de Stiintele Naturii cu transformarea acesteia în spatiu multifunctional pentru aplicatii practice în domeniul cultural-educational, cresterea eficientei energetice a cladirii Filarmonicii ”Mihail Jora”.

 

În etapa de implementare a Planului Local de Actiune, Consiliul Judetean Bacau va avea ca responsabilitati implementarea actiunilor instituite în sarcina sa, conform portofoliului de proiecte.

 

Elaborarea acestui plan a pornit de la analiza situatiei existente, printre problemele semnalate, aflându-se lipsa unui centru istoric bine delimitat si insuficienta valorificare în scop turistic a patrimoniului cultural existent, oferta relativ redusa de activitati pentru petrecerea timpului liber dar si degradarea amenajarilor de agrement de pe malul vestic al râului Bistrita sau degradarea partiala a infrastructurii sportive (de ex. Stadionul Municipal), precum si lipsa unei Sali Polivalente pentru organizarea de evenimente de amploare.

Close Search Window