Administrator




    Timp de doua zile, în perioada 12-13 mai 2018, orasul Darmanesti a gazduit prima editie a „Târgului gospodariilor de produse montane - La portile Nemirei – traditii si obiceiuri”.
    Scopul evenimentului a fost sustinerea producatorilor si antreprenorilor de pe Valea Trotusului pentru a duce mai departe traditia fabricarii unor produse alimentare si non-alimentare cu vechi radacini în aceasta zona.
    Târgul a fost structurat pe trei sectiuni, si anume:
     - Zona întâi a fost organizata în Piateta din fata Primariei Orasului Darmanesti, acolo unde producatori din 14 localitati de pe întreaga Vale a Trotusului si-au  expus si promovat produsele proprii; 
    - Zona a doua a avut loc în Târgul saptamânal al orasului, acolo unde crescatorii de animale au avut posililitatea de a-si expune cele mai frumoase exemplare;
    - Zona a treia s-a defasurat la Pensiunea Magic Garden Darmanesti, unde s-a tinut o conferinta-dezbatere pe tema ”Strategii nationale si regionale pentru promovarea produselor traditionale, cresterea animalelor, agriculturii si turismului, autorizarea si comercializarea produselor locale”.
Deschiderea manifestarii s-a bucurat de prezenta unor oficiali din ministerul agriculturii, respectiv directorul general APIA, Adrian Pintea, si secretarul general adjunct, George Sava. De asemenea, au mai fost prezenti: presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, prefectul de Bacau, Luminita Maricica Cosa, Vasile Asandei, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, deputatii Constantin Avram si Ionel Palar precum si mai multi primari din judet, directori de institutii deconcentrate, dar si sateni veniti de pe toata Valea Trotusului.  
Prezent la acest eveniment, presedintele Sorin Brasoveanu s-a declarat încântat de initiativa. ”Organizarea acestui târg a dat posibilitatea producatorilor locali de a-si expune si valorifica produsele, dar lucrul cel mai important a fost ca le-a oferit sansa de a-si exprima pasurile în dialog deschis cu autoritatile centrale si judetene. Daca în privinta acordarii subventiilor nu sunt probleme deosebite, greutatile cu care se confrunta fermierii sunt legate de autorizarea produselor proprii. Poate ar trebui regândita, din perspectiva administrativa si birocratica, procedura de omologare a produselor traditionale dar si cea de obtinere a autorizatiilor de functionare specifice. Ca o concluzie a acestei întâlniri: este nevoie de asociere si de reprezentare a intereselor legitime ale fermierilor. În egala masura, pentru îmbunatatirea cadrului legislativ este nevoie ca agricultorii si producatorii traditionali sa vina cu propuneri concrete care sa reflecte nevoile cu care acestia se confrunta. Noi ne asumam promovarea si sustinerea acestor propuneri”, a declarat presedintele Sorin Brasoveanu. 

Close Search Window