Administrator





    În perioada 23-26 mai 2018, Consiliul Judetean Bacau, institutiile culturale bacauane si Universitatea ”Vasile Alecsandri” vor derula în parteneriat cea de-a doua editie a proiectului ”Alecsandriada”.
    Calendarul evenimentului cuprinde o multitudine de manifestari printre care amintim:
    Joi, 24 mai 2018, la Biblioteca Universitatii ”V. Alecsandri”, cu începere de la ora 11: Colocviul „Alecsandri, azi”. În deschidere, va fi prezentata conferinta ,,Geografie literara: A-ul si B-ul literaturii române, ivite în Bacau" si va fi lansat volumul ”Casa din.. cuvinte”, de loan Danila si antologia poetilor si dramaturgilor debutanti.
    Vineri, 25 mai 2018, între orele 10-12, Sala Mare a Consiliului Judetean Bacau va fi gazda colocviului „Dramaturgia româneasca contemporana, încotro?”, cu participarea dramaturgilor, criticilor literari, scriitorilor, actorilor si oamenilor de cultura prezenti la manifestare. Începând cu ora 12, în Amfiteatrul Colegiului National ”V. Alecsandri” se vor derula Reuniunile „Alecsandriada”, întâlnira cu elevii si profesorii Colegiului National ”Vasile Alecsandri”, Bacau.
    La Teatrul Municipal ”Bacovia”, cu începere de la ora 16.00 vor fi prezentate momente artistice inspirate din creatia lui Vasile Alecsandri unde vor participa elevi din România, Republica Moldova si Cernauti, precum si studenti ai universitatii bacauane iar de la ora 18 este programata decernarea premiilor pentru Concursul din cadrul Reuniunilor Culturale "Alecsandriada”. Premiile sunt acordate de catre Consiliul Judetean Bacau astfel:
-    3 premii - debut poezie, pentru tineri creatori (pâna în 35 de ani);
-    3 premii - debut dramaturgic, pentru tineri creatori (pâna în 35 de ani);
-    Premiul Opera Omnia „Vasile Alecsandri”;
-    Premiul de excelenta ”Vasile Alecsandri” - poezie;
-    Premiul de excelenta „Vasile Alecsandri” - dramaturgic;
-    Premiul de excelenta ”Vasile Alecsandri” - critica si istorie literara;
-    Premiul ”Vasile Alecsandri” pentru promovarea culturii române în Bucovina de Nord;
-    4    premii „Centenarul Unirii" se vor acorda unitatilor de învatamânt participante la eveniment;
-    2 premii de excelenta se vor acorda revistelor de cultura din tara.
    Numarul estimat de participanti, beneficiari directi ai activitatilor este de peste 300 de persoane, avându-se în vedere interesul si implicarea de care s-a bucurat editia precedenta a proiectului ”Alecsandriada”.
    Printre obiectivele declarate ale manifestarilor se numara comemorarea scriitorului Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanti creatori ai literaturii române dar si marcarea influentei personalitatii omului de cultura, politic si diplomatului Vasile Alecsandri în realizarea Unirii Principatelor, temei pentru înfaptuirea Regatului României si a Marii Uniri din 1918.
 

 


Close Search Window