Administrator
Consiliul Judetean Bacau a participat cu stand propriu în perioada 4-5 mai 2018 la Festivalul Regiunilor în cadrul manifestarii Open Day - Ziua portilor deschise la institutiile europene din Bruxelles, eveniment organizat la Bruxelles cu ocazia Zilei Europei de catre Comitetul Regiunilor, Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeana si Comitetul Economic si Social European.
În contextul Anului european 2018 pentru cultura si patrimoniu, actiunea de anul acesta s-a intitulat ”Mândru de regiunea mea/orasul meu, cultura mea” si a urmarit promovarea potentialului cultural si a traditiilor populare locale.
În urma selectiei candidaturilor depuse, în acest an au fost prezente 32 de comunitati locale din 19 tari europene, din care 6 din România - municipiul Arad, judetele Bacau, Harghita, Timis si Tulcea si ADR Nord-Est.
Judetele Bacau si Timis au reusit sa se clasifice în rândul celor 6 regiuni care au obtinut cele mai vizibile locuri de amplasare a standurilor, respectiv la parter, în holul central. Selectia s-a facut în functie de proiectul depus, conceptia standului, creativitatea si tehnicile de animare si atragere a vizitatorilor folosite.
Standul judetului Bacau a promovat costumele si mastile populare românesti din Moldova, din judetul Bacau, aratând vizitatorilor tehnica realizarii acestora prin intermediul unui film de prezentare, a demonstratiilor si prin diverse materiale promotionale, tutoriale etc. Mesterii populari au realizat direct la stand costume populare si au explicat vizitatorilor tehnicile folosite. Totodata, la stand a rulat un film de prezentare a traditiilor populare din judet.
Echipa de proiect a fost propusa de catre Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Bacau si este formata din doi mesteri populari cu experienta în participarea la târguri si manifestari expozitionale, care cunosc traditiile si mestesugurile populare, respectiv:
•    Marian Lungu – artist mester popular – profesor la Scoala Populara de Arte si Meserii Bacau  si
•    Lungu Anamaria – artist mester popular.
Peste 1000 de vizitatori au trecut pe la standul judetului Bacau, au discutat cu mesterii populari, au probat costumele populare expuse si s-au aratat interesati de potentialul turistic si cultural românesc.

Close Search Window