Administrator




    Consilierii judeteni s-au reunit astazi, 28 decembrie 2018, în ultima sedinta a acestui an, printre invitatii participanti aflându-se si parlamentarii bacauani.
    Pe ordinea de zi, alaturi de hotarârile supuse dezbaterii în plen s-a aflat si o retrospectiva a proiectelor importante ale judetului, aflate în diverse stadii de implementare.     Senatorul Dragos Benea a realizat o trecere în revista a împlinirilor dar si a minusurilor înregistrate la obiective din diverse sectoare ale infrastructurii.
    O reusita importanta în anul 2018 se refera la Aeroportul International ”George Enescu” unde, Comisia Europeana a certificat proiectele de modernizare ale infrastructurii aeroportuare si a aprobat recuperarea unei sume de aproximativ 7 milioane de Euro, bani investiti de catre Consiliul Judetean Bacau în modernizarea aeroportului. Suma provenita din ”retrospective” va fi folosita pentru finalizarea modernizarii pistei. Trebuie mentionat si faptul ca din noiembrie 2018, Aeroportul ”George Enescu” este certificat ca si aeroport international, în conditiile existentei unui trafic de peste 200 000 de pasageri pe an dar si al proiectelor de modernizare aflate în diverse stadii de executie.
    Infrastructura rutiera a reprezentat un important punct al momentului de bilant, cu atât mai mult cu cât, în decursul lunii decembrie 2018 a fost semnat contractul de finantare pentru proiectarea si executia Centurii Ocolitoare a municipiului. Proiectul care, din totalul de 31 de kilometri de drum construit, cuprinde 16 kilometri - în profil de autostrada va fi realizat în decurs de 30 de luni, fiind printre cele mai importante pentru bacauani. Senatorul Dragos Benea a amintit si despre tronsonul de autostrada Bacau – Brasov, obiectiv puternic sustinut de catre parlamentarii bacauani. De altfel, pe data de 6 decembrie a acestui an a fost prezentat la Ministerul Transporturilor un studiu de rentabilitate, realizat de compania de consultanta a Comisiei Europene, studiu ce demonstreaza viabilitatea acestui proiect, atât în termeni de costuri mai reduse cât si de o mai mare rapiditate si usurinta în executia lucrarilor.
    Obiectivele aflate pe lista investitiilor finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala (P.N.D.L) I si II beneficiaza de o alocare totala de peste 242 de milioane de Euro. Astfel, pentru lucrarile începute în cadrul P.N.D.L. I, care a fost demarat în 2013, suma alocata este de 62 de milioane de Euro, din care au fost decontate 51 de milioane cu un grad de absorbtie de 82%. Cauza principala a gradului (înca) inadecvat de absorbtie sunt constructorii care, de multe ori liciteaza fara a avea putere financiara si la preturi nerealiste.
    Pentru cele 189 de proiecte vizate prin P.N.D.L. II (care a început în iulie 2017) suma alocata este de 182 de milioane de euro, din care au fost decontate 4,6 milioane, deci un grad de absorbtie de 2,57%.
    Alocarile pe domenii includ investitii pentru drumuri si poduri, în valoare de 150 de milioane de euro, alimentare cu apa, canalizare si epurare a apelor uzate – 60 de milioane de euro, reabilitari si modernizari ale unitatilor de învatamânt si sanitare – 31 de milioane de euro.
    Segmentul de sanatate s-a bucurat de investitii importante în ultimii doi ani care vor continua în 2019. De altfel, în luna decembrie 2018 a fost semnat contractul de finantare pentru Reabilitarea si Modernizarea Pavilionului Vechi de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, proiect ce va beneficia de peste 6,5 milioane de Euro si care va fi finalizat în aproximativ 30 de luni. În perspectiva, portofoliul de proiecte pentru S.J.U. include realizarea unui al doilea buncar la Sectia de radioterapie.
    Un obiectiv propus pentru anul 2019 este implicarea activa a Consiliului Judetean Bacau în sustinerea celor 7 Grupuri de Actiune Locala (G.A.L.) din judetul Bacau, entitati care au numeroase proiecte cu fonduri europene câstigate si pentru care suportul institutional este benefic. 
   

Close Search Window