Administrator


 

 

Complexul Muzeal de ªtiintele Naturii „Ion Borcea” Bacau, organizeaza în perioada 6 -7 decembrie 2018, începând cu ora 11 00, simpozionul stiintific „Biologia si dezvoltarea durabila”. Simpozionul este deja o traditie în viata stiintifica si culturala a Bacaului, în acest an ajungând la editia a XVI – a.
În acest an, alaturi de specialistii bacauani vor fi prezenti specialisti în biologie, cercetatori, muzeografi, doctori si doctoranzi, precum si profesori universitari din institutii de prestigiu din tara (Iasi) si din Republica Moldova (Chisinau).
În cadrul lucrarilor simpozionului  a avut loc si vernisajul expozitiei temporare “O lume disparuta”. Expozitia aduce în atentia publicului larg aspecte privind formarea Pamântului si diversitatea speciilor care au populat Terra în trecutul geologic. Lumea vie actuala reprezinta mai putin de 1% din numarul total de specii aparute pe planeta noastra din timpurile cele mai îndepartate si pâna în prezent. Prin urmare, au disparut cu desavârsire mai mult de 99% din totalul speciilor care au existat cândva pe Pamânt. Astfel, în cadrul expozitiei sunt prezentate informatii cu privire la diverse specii din trecutul geologic al planetei noastre precum si teorii privind cauzele disparitiei acestora.
Sunt expuse esantioane fosile a peste 100 de specii dintre care: Paradoxides bohemicus - trilobiti (artropode marine care au disparut acum 250 de milioane de ani), Choerolophodon anatolicus (disparut acum 5,3 miloane de ani), Ursus spaelaeus - urs de pestera (disparut acum 27800 de ani), Mammuthus primigenius - mamut lânos (disparut acum cca. 3000 de ani)  s.a.
Publicul vizitator poate admira si replici în marime naturala ale unor animale preistorice precum Kelenken guillermoi – pasare gigant care a trait acum 15 milioane de ani sau Pterygotus anglicus – artropod gigant care a trait acum 400 milioane de ani. De asemenea, vizitatorii pot descoperi si fascinanta lume a dinozaurilor, oferindu-li-se posibilitatea de a observa reconstituiri ale unor specii de dinozauri  - Australovenator wintonensis (a trait acum 95 milioane de ani) sau Tyrannosaurus rex (a trait acum 68-65  milioane de ani).
Cei interesati sunt invitati sa paseasca pe o scara a evolutiei geologice a planetei noastre, putând astfel identifica reprezentanti ai diferitelor ere geologice.
    Expozitia a fost realizata în parteneriat cu specialisti de la Facultatea de Geografie si Geologie, Facultatea de Biologie din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi si de la Muzeul de Istorie Naturala din Iasi.

Close Search Window