Administrator




Astazi, în cea de-a doua zi a Forumului de arhitectura si urbanism vor avea loc o serie de conferinte sub genericul ”Spatiul rural, de la sat la suburbie”. Invitati la dezbateri sunt Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si arhitectul Serban Sturdza, membru al Academiei Române, alaturi de cercetatori din Ucraina si Republica Moldova. Lucrarile Forumului de arhitectura vor continua si în urmatoarele zile.
Manifestarea, de nivel national, dedicata arhitectilor si urbanistilor a început joi, 7 iunie 2018, cu o serie de prelegeri despre “Identificarea si optimizarea resurselor locale pentru dezvoltarea rurala a Judetului Bacau” sau “Satul românesc între uitare si valorificare”. De altfel, lucrarile Formului din acest an se desfasoara sub genericul ”Satul, de la traditie la modernitate, de la patrimoniu existent la creatori de patrimoniu”.
Tematica abordata este data de initiativa Comisiei Europene de a lansa Anul European al Patrimoniului 2018. Lansarea este programata în timpul Forumului Culturii Europene ce va avea loc în perioada 7-8 decembrie, la Milano, sub deviza ”Patrimoniul, locul în care trecutul se întâlneste cu viitorul”.
”Analizele vor fi orientate catre patrimoniul existent si punerea lui în valoare dar în aceeasi masura, prin raportarea la aceste valori, se va discuta despre interventiile din prezent si viitor în acest areal. Sub deviza temei generale se va discuta despre crearea patrimoniului, întrucât, în final, toti arhitectii îsi doresc sa devina creatori de patrimoniu”, a subliniat presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu în fundamentarea hotarârii de asociere dintre Judetul Bacau si Ordinul Arhitectilor.
Evenimentul beneficiaza de prezenta oficialilor Ordinului Arhitectilor din România, ai Uniunii Arhitectilor din România, Registrului Urbanistilor din România, dar si din Republica Moldova si regiunea Cernauti, reprezentanti ai institutiilor de învatamânt superior, oameni de cultura, reprezentanti ai administratiei locale.
Aflat la cea de-a patra editie, Forumul de arhitectura si urbanism ”Moldova REPER 2030” a devenit déjà un for de dezbatere si relevare a unor idei si concepte din domeniul amenajarii teritoriului, restructurarilor urbane si impactul noilor investitii în spatiile existente din cadrul localitatilor situate în cele 3 regiuni istorice ale Moldovei, respectiv nord-estul României, Republica Moldova si Bucovina de Nord, parte a Ucrainei.
Pentru mai multe informatii puteti accesa http://www.moldovareper2030.ro/.

Sursa foto: Desteptarea

Close Search Window