Astazi, 14 iunie 2018, Sala Mare a Consiliului Judetean Bacau a fost gazda unui eveniment important pentru locuitorii judetului Bacau. Consilieri, parlamentari, consultanti si reprezentanti ai mediului privat au participat la prezentarea proiectelor de infrastructura mare ce vizeaza Sistemul de management Integrat al Deseurilor Solide în judetul nostru dar si infrastructura de apa si apa uzata. Primul dintre acestea, cel referitor la managementul deseurilor a fost finalizat, astazi fiind si ziua în care se realizeaza punerea în functiune a Celulei II de catre operatorul privat S.C. ECOSUD S.A. Bucuresti.
”De la început Proiectul de management Integrat al Deseurilor Solide în Judetul Bacau a fost gândit pe principiul integralitatii si iata, astazi, în pofida a numeroase blocaje, ne aflam în punctul final al acestui proiect. Consiliul Judetean Bacau si-a facut pe deplin datoria, din acest moment operatorul privat va fi cel responsabil de functionalitatea la nivel judetean”, a precizat presedintele Sorin Brasoveanu.
Senatorul Dragos Benea a subliniat importanta realizarii proiectului care ”va influenta în bine viata si sanatatea locuitorilor judetului nostru. Desigur, în toate proiectele exista si lumini, si umbre dar este un fapt notabil ca s-a reusit finalizarea lui, înaintea termenului stabilit de Autoritatea de Management de la nivel central. Avem în pregatire înca o aplicatie pentru un alt proiect cu fonduri europeane, tot pe sectorul deseuri, pentru o finantare ce depaseste 300 de milioane de euro si care ar urma sa acopere cât mai multe UAT-uri din judet”.
De altfel, importanta finalizarii proiectului a fost subliniata si de ministrul secretar de stat, Mihaela Toader care, prezenta la eveniment a transmis felicitari echipei de implementare: ”Faptul ca ati reusit sa va încadrati în termenele stabilite împreuna cu Comisia Europeana si sa respectati cerintele asumate prin contractul de finantare va plaseaza pe dvs, judetul Bacau pe primele locuri în tara ca si performanta. Aceasta deoarece, din 32 de proiecte mari, care s-au aliniat la start acum câtiva ani, 18 dintre ele au fost fazate si doar 4 au fost duse la bun sfârsit. Judetul Bacau se adauga acum listei de ”câstigatori” si devine al cincilea judet din România care a reusit implementarea si finalizarea în bune conditii a unui proiect de asemenea anvergura”.
Consiliul Judetean Bacau a implementat proiectul Sistem de Management Integrat al Deseurilor Solide în judetul Bacau, finantat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operational Sectorial “Mediu” 2007-2013, Axa prioritara II POS Mediu “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric”.
Valoarea finala a proiectului a fost de 30.396.457 Euro, din care fonduri nerambursabile (UE + bugetul de stat), 23.942.690 Euro si contributia Consiliul Judetean Bacau, 6.453.766 Euro.
Principalul actant în acest proiect a fost Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate care a fost înfiintata în februarie 2010 si cuprinde 94 de membri, însemnând judetul Bacau, 3 municipii, 5 orase, 85 de comune. În decembrie 2010, a fost aprobat de catre toate UAT-urile membre ale A.D.I.S. Planul Anual de evolutie a taxelor si Documentul de Pozitie privind modul de implementare al Proiectul Sistem de Management Integrat al Deseurilor Solide în judetul Bacau.
Între 2011-2013 au fost realizate investitii si executie de lucrari, printre care se numara:
• închiderea a 6 depozite neconforme (Onesti, Moinesti, Darmanesti, Comanesti, Târgu Ocna, Buhusi)
• constructia Celulei 2 a depozitului,
• constructie Statii de Transfer la Onesti, Beresti Tazlau, Gaiceana,
• constructie Statie de Compostare la Onesti, Statie de Sortare la Onesti),
• achizitie echipamente colectare deseuri (pubele, containere, unitati de compostare individuala).
• în 2013 a fost demarata licitatia pentru desemnarea operatorului de colectare si transport deseuri municipale în judetul Bacau (65 de UAT-uri) iar
• un an mai târziu a fost demarata licitatia pentru desemnarea operatorului de operare instalatii deseuri municipale în judetul Bacau (93 de UAT-uri).
• în 2015 a fost semnat Contract de concesionare pentru delegarea gestiunii serviciului de colectare si transport deseuri municipale în judetul Bacau iar în
• ianuarie 2016 a început activitatea efectiva de colectare deseuri pe raza Contractului.
În luna noiembrie 2017, ADIS a finalizat procedura de achizitie publica de tip “licitatie deschisa” organizata în numele si pe seama celor 93 UAT-uri membre ADIS, a Judetului Bacau, (3 municipii, 5 orase, 85 comune) prin desemnarea drept câstigator a operatorului instalatiilor de deseuri, SC ECO SUD SA Bucuresti.
Evenimentul de la Consiliul Judetean a fost urmat de o deplasare în teren, la Celula 2 a Depozitului Ecologic Conform, construita în cadrul proiectului SMIDS, a carei operare va fi preluata de catre EcoSud SA Bucuresti.