Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu si prefectul judetului, doamna Maricica Cosa au sustinut astazi, 13 august 2018, o conferinta de presa comuna privitoare la dificultatile survenite în orasul Comanesti în problema gestionarii deseurilor dar si a furnizarii si deversarii apei. Alaturi de cei doi reprezentanti ai institutiilor s-au aflat subprefectul Valentin Ivancea, vicepresedintii Silviu Ionel Pravat si Adrian Popescu si directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (D.S.P), Mihaela Arim.
Situatia existenta în orasul Comanesti, în lipsa unei solutionari urgente implica riscuri majore atât pentru populatia orasului cât si pentru întreg judetul Bacau. Concret, în orasul Comanesti exista doua societati comerciale care gestioneaza infrastructura de apa si cea pentru deseuri. Societatea care se ocupa de apa nu mai are autorizatia de functionare si, datorita unei atitudini mai putin responsabile nu a demarat procedurile pentru reautorizare, întrucât nu îndeplineste conditiile legale. La aceasta ora, calitatea apei furnizata în oras este foarte buna, aceasta fiind în permanenta monitorizata de catre D.S.P., în schimb apele uzate se deverseaza direct în râul Trotus: „este inacceptabila aceasta situatie dat fiind faptul ca sunt animale în zona, sunt copii care merg la scaldat iar deversarea apelor reziduale în Trotus poate conduce la contaminari si chiar epidemii”, a subliniat prefectul Maricica Cosa. Primaria Comanesti a platit pâna acum amenzi de peste 400 000 lei pentru deversarile abuzive în râul Trotus, bani care ar fi putut fi folositi pentru minime achizitii (de pilda separatoare) care sa rezolve, fie si partial problema.
O alta problema se refera la gestionarea deseurilor. În oras exista o societate comerciala care se ocupa de preluarea deseurilor menajere si depozitarea acestora. Problema este ca aceasta societate nu are licenta de functionare (mai precis licenta a expirat în 2015) iar fara licentiere nu mai poate prelua gunoiul pentru a fi predat ulterior catre SC ECO SUD SA. Reamintim faptul ca, societatea mentionata, ECO SUD SA este operatorul autorizat pentru transportul si depozitarea deseurilor, câstigator al licitatiei organizate în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor. Orasul Comanesti este, alaturi de celelalte 93 de UAT-uri din judet parte în acest proiect si, din pacate, datorita neîndeplinirii obligatiilor asumate, întregul judet ar putea avea de suferit. Pentru ca UAT Comanesti nu si-a respectat obligatiile de plata si nici fluxul de gestionare a deseurilor, judetul Bacau ar putea plati corectii financiare consistente.
„Solutii la problemele de fond, exista. Pentru deblocarea rapida a situatiei este suficient ca UAT oras Comanesti sa preia gestiunea directa a serviciului de colectare si transport deseuri municipale prin intermediul unui serviciu public local, cu personalitate juridica proprie. Noi, atât Consiliul Judetean cât si Institutia Prefectului, împreuna cu Garda de Mediu, DSP, ANRSC am avut si avem toata deschiderea pentru a gestiona aceste probleme. Comanestenii nu trebuie sa sufere datorita orgoliilor locale, încapatânarii sau interpretarii arbitare a unor acte normative sau a legilor”, a sustinut presedintele Sorin Brasoveanu.