Centenarul Marii Uniri va fi celebrat de catre Consiliul Judetean Bacau printr-un proiect de suflet, o initiativa cu profunde conotatii pentru fiecare dintre noi. Este vorba despre proiectul pe care consilierii judeteni l-au votat în unanimitate în ultima sedinta a Consiliului Judetean - "Cinstirea istoriei meleagurilor bacauane si a memoriei eroilor neamului românesc: Zborul Marii Uniri si eroul Vasile Niculescu". Pe data de 20 noiembrie 2018 va fi rememorat "Zborul Marii Uniri", concomitent fiind programata si inaugurarea bustului pilotului Vasile Niculescu, eroul care si-a facut datoria fata de popor si tara cu onoare, curaj si putere de sacrificiu.
Bustul din bronz al maiorului (r) Vasile Niculescu se va realiza în trei exemplare din dorinta ca un exemplar sa fie oferit Judetului Alba, un exemplar sa ramâna în Bacau si un exemplar sa fie daruit localitatii Radauti pentru a fi montat la mormântul „pilotului Marii Uniri", acest gest reprezentând un prinos de recunostinta pentru faptele sale de eroism.
Totodata, rememorarea "Zborului Marii Uniri" din data de 23 noiembrie 1918 când, prin intermediul echipajului Niculescu-Precup autoritatile de la Iasi au transmis la Blaj primele mesaje legate de Unire catre românii din Transilvania, va „ramâne marturie a momentului din 1918".
În data de 23 noiembrie 1918, cu o saptamâna înaintea Marii Adunari Nationale de la Alba-lulia, de pe aerodromul din Margineni au plecat catre Blaj pretioase documente ale Marii Uniri (pregatite de guvernul român aflat la Iasi, în urma discutiilor purtate cu reprezentanti ai Consiliului National Român din Transilvania, printre alte documente aflându-se scrisoarea primului-ministru Ion I.C.Bratianu pentru Consiliul National Român Central). Transportul acestora s-a facut cu un avion Farman-F40, cu carlinga deschisa, fara parasute si fara armament, în prag de iarna, pe un ger cumplit, peste munti, cu instrumente de navigatie rudimentare si fara nici un fel de dirijare de la sol.
Zborul pentru a aduce mesajele moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului pâna pe Câmpia Libertatii de la Blaj a fost executat de catre locotenentul aviator Vasile Niculescu si capitanul Victor Precup. Aterizarea la Blaj a reprezentat un moment istoric extrem de important dar si o performanta de înalta clasa a aviatiei militare române.
A doua zi, la întoarcere, echipajul a adus românilor de peste munti si Guvernului României aflat în Moldova, la Iasi, o veste mult asteptata: hotarârea entuziasta de unire a Transilvaniei cu România. Echipajul Niculescu-Precup a fost înconjurat de sute de oameni care si-au pus semnatura pe pânza avionului. Era mesajul românilor din Blaj, prin care acestia îsi puneau semnatura pe actul Marii Uniri.
Pentru a marca acest eveniment, în 2018, Anul Centenar, o delegatie a judetului Bacau formata dintr-un numar de aproximativ 160 de persoane - elevi, studenti, profesori, consilieri judeteni, reprezentanti ai administratiei publice si ai autoritatilor publice judetene, reprezentanti ai mass-media locala si regionala, va fi prezenta, în data de 20 noiembrie 2018, pe Câmpia Libertatii de la Blaj pentru a întâmpina echipajul misiunii aeriene sosite de la Bacau. Apoi, delegatia judetului Bacau se va alatura „Convoiului Unirii" pentru a se deplasa la Alba lulia, unde va participa la actiunile cultural-istorice organizate pe tema Centenarului Marii Uniri. La Muzeul National al Unirii va avea loc un schimb de mesaje între presedintii de consilii judetene ale celor doua judete si se va darui judetului Bacau, de catre Presedintele Consiliului Judetean Alba, macheta avionului Farman-F40 care în noiembrie 1918 a efectuat „Zborul Marii Uniri", iar judetul Bacau va oferi judetului Alba bustul din bronz al maiorului (r) Vasile Niculescu.