Administrator




     Vineri, 22 iunie 2018, Colegiul ”Anghel Saligny” din Bacau a gazduit o serie de informari si dezbateri, în cadrul campaniei nationale ”Informare acasa! Siguranta în lume!”, lansata de catre Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. 
     Campania si-a propus informarea eficienta a cetatenilor români cu privire la riscurile la care se pot expune odata cu decizia de a cauta un loc de munca, un program de studii sau de a se stabili în afara granitelor României.
     Evenimentul s-a bucurat de o larga participare din rândul tinerilor, elevi si studenti, ai reprezentantilor ONG-urilor si Federatiilor de Tineret, alaturi de care s-au aflat Veaceslav Saramet, ministru secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, senatorul Viorel Ilie, deputatul Constantin Avram, reprezentanti ai Institutiei Prefectului – judetul Bacau, Consiliului Judetean Bacau, Inspectoratului Scolar si Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca.
     Temele abordate au vizat informarea eficienta a tinerilor cu privire la drepturile si responsabilitatile pe care le au în tarile în care intentioneaza sa munceasca sau/si sa studieze, inclusiv drepturile sociale specifice fiecarui stat în parte. Un accent deosebit a fost pus pe constientizarea pericolului la care se expun persoanele singure, femeile si copiii si a pericolului de a deveni victime ale retelelor de trafic de persoane. În orice fel de situatii potential periculoase, cetatenii au la dispozitie servicii de asistenta consulara dar si institutii specializate unde pot apela.
     ”Privitor la fenomenul migratiei, România se afla într-o situatie cumva paradoxala. Pe de o parte fericita, pentru ca românii pot calatori liber în afara granitelor, se pot bucura de beneficiile liberei circulatii pe piata muncii, pe de alta parte nefericita datorita exodului în tarile Uniunii Europene. Este extrem de important ca cei care aleg sa mearga la munca sau sa studieze în strainatate sa fie bine informati, sa cunoasca legislatia specifica dar si normele culturale, valorile si modelele de conduita sociala din statul respectiv astfel încât sa se poata adapta cât mai bine”, a subliniat Ramona Florea - reprezentantul Consiliului Judetean Bacau -, importanta acestei campanii de informare. Aceasta a amintit si sprijinul pe care Consiliul Judetean, printr-o serie de programe, îl ofera celor care doresc sa se reîntoarca în tara. Este vorba despre Diaspora Start-Up, România Start-Up dar si despre facilitati cuprinse în Strategia de Dezvoltare a Judetului, toate acestea cu scopul de a trezi interesul migrantilor pentru afaceri demarate acasa. 
Proiectul caravanei ”Informare acasa! Siguranta în lume!”, se va derula în doua etape, în lunile mai-iunie, destinata tinerilor iar a doua, în perioada septembrie-octombrie, destinata persoanelor adulte. Campania se desfasoara în toate cele 41 de judete ale României.  

Close Search Window