Sub patronajul Comisiei Europene a avut loc în Bacau ieri, 21 mai 2018, conferinta cu tema ”Investitii urbane în Europa: provocare pentru schimbare”. Evenimentul s-a bucurat de participarea premierului României, Viorica Dancila, alaturi de care s-au aflat comisarul european, Corina Cretu, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, si Ioan Denes, ministrul Apelor si Padurilor. Comisia Europeana a fost reprezentata de Carsten Rasmussen, comisar pentru România. La discutiile structurate pe sectiuni au participat atât oficiali ai administratiilor europene din Cipru, Bulgaria si Polonia cât si primari de municipii din tara, de pilda Craiova, Iasi, Resita, Oradea.
Un viu interes a suscitat discutia legata de fondurile UE pentru investitii urbane în urmatorul exercitiu financiar care va începe din 2021 – care sunt asteptarile si cum ne pregatim? Referitor la orizontul de asteptari, premierul României, Viorica Dancila a avut o interventie foarte bine punctata: ”Din ianuarie 2019, România va detine presedintia rotativa la Consiliul Uniunii Europene. Aceasta functie vine într-un moment în care Uniunea Europeana are nevoie, mai mult ca oricând de stabilitate si solidaritate sociala. România va putea sa demonstreze fermitate în consolidarea proiectului european si în egala masura, vom avea oportunitatea de a dovedi vointa politica si capacitatea noastra de a contribui la consolidarea proiectului european. În conditiile în care orasele se confrunta cu provocari serioase, si ma refer la incluziune sociala sau la reducerea poluarii, stabilirea reperelor de urmat, a directiilor de actiune pentru viitorul exercitiu financiar este o mare responsabilitate la care România va lua parte din ianuarie 2019”.
Fondurile structurale si programele de finantare s-au aflat si în centrul interventiilor sustinute de Corina Cretu, comisar european, de Rovana Plumb, ministru al fondurilor europene sau de Lucian Sova, ministrul transporturilor. Au fost discutate propunerile legislative aflate deja în dezbatere, una dintre acestea fiind, de pilda simplificarea procedurilor de aplicare în cadrul granturilor europene astfel încât beneficiarii sa se concentreze pe implementarea proiectelor si mai putin pe aspectele birocratice.
De altfel, premierul împreuna cu echipele ministeriale au fost invitati si la o vizita în teren, pentru a vedea problemele întâmpinate în implementare de catre beneficiari. Primarul municipiului Bacau a prezentat proiectul Insulei de Agrement unde trebuie finalizate lucrarile de decolmatare pentru care este nevoie de sprijinul Guvernului.
Vizita comisarului european Corina Cretu si a ministrului Rovana Plumb continua si mâine când, la Universitatea ”V. Alecsandri” din Bacau vor participa la un dialog cu cetatenii despre viitorul Uniunii Europene si al politicii de coeziune.