Administrator




     Una dintre actiunile de amploare pe care le va desfasura Consiliul Judetean Bacau în data de 24 octombrie, actiune derulata sub egida Centenarului, este Simpozionul national – «Bacaul - capitala rezistentei si victoriilor întregirii nationale». Proiectul a fost, de altfel, declarat câstigator în competitia de proiecte lansata pe aceasta tema, a Centenarului, de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.
     Scopul evenimentului este de a marca importanta municipiului Bacau si a judetului nostru, în timpul Primului Razboi Mondial si de a evidentia contributia victoriilor din vara anului 1917 la realizarea dezideratului national - România Mare.
     Dintre toate evenimentele si momentele traite de locuitorii judetului Bacau, meleag de jertfa si victorii, se evidentiaza, la loc de cinste, bataliile purtate între anii 1916-1918. În aceasta perioada, pe vaile Oituzului, Slanicului, Casinului, Uzului si Trotusului s-au dat lungi si crâncene lupte, care au precedat Ziua cea Mare a Unirii de la 1 Decembrie 1918. Aceste locuri au fost martore ale înclestarilor din prima si pâna în ultima zi a Razboiului de eliberare si întregire nationala.
     Pentru ca si judetul Bacau sa fie la înaltimea importantelor evenimente petrecute acum o suta de ani, Consiliul Judetean Bacau, împreuna cu partenerii, Filiala Bacau a Asociatiei Generale a Arhivistilor din România, Asociatia Nationala Cultul Eroilor „Regina Maria", Filiala Judeteana „Col.Corneliu Chines" Bacau si Serviciul Judetean Bacau al Arhivelor Nationale organizeaza în perioada 24-25 octombrie 2018, „Simpozionul national Bacaul - Capitala rezistentei si victoriilor întregirii nationale", dedicat Centenarului Primului Razboi Mondial si înfaptuirii Marii Uniri.
În cadrul simpozionului vor fi lansate volumele:
- Cultul Eroilor - 25 de ani dedicati eroilor neamului, autor col. (r) Paul-Valerian Timofte;
- Monografia Filialei Bacau „General Eremia Grigorescu" a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, autor general (r) Alexandru Leonov;
- Anuarul Arhivelor Nationale Bacau „ACTA BACOVIENSIA".

 
Close Search Window