În luna august a acestui an, judetul Bacau va gazdui o manifestare de înalta tinuta culturala, eveniment la care si-au anuntat prezenta artisti de calibru din lumea muzicala contemporana. Este vorba despre Festivalul International de muzica ”Masterclass de Interpretare si Tehnica Vocala - Întâlnirile Muzicale Internationale Georges Enesco”, editia a V-a, care se va desfasura la Tescani, judetul Bacau, în perioada 18 august - 2 septembrie 2018.
Festivalul va fi organizat de catre Consiliul Judetean Bacau, în parteneriat cu Asociatia ”Noesis-Enesco, Arte si Cultura”. În acest sens, consilierii judeteni au aprobat în ultima sedinta un buget de 40 000 lei, din care Judetul Bacau finanteaza suma de 35.500 lei, reprezentând peste 85% din valoarea totala a proiectului, iar asociatia participa cu suma de 4.500 lei.
De altfel, Consiliul Judetean Bacau este partener de traditie al acestui eveniment, institutia implicându-se activ, alaturi de asociatie în reusita manifestarilor. Astfel, editia anului 2017 a Festivalului International a fost un real succes, atât în opinia elitei lumii muzicale cât si a publicului larg. Bacauanii au fost încântati de recitalurile sustinute de mezzo-soprana Viorica Cortez, de soprana Leontina Vaduva ca si de concertele sustinute de mari virtuozi instrumentisti din Europa.
Asociatia ”Noesis-Enesco” este expresia unei colaborari internationale franco-române între profesionisti ai lumii muzicale si nu numai iar presedintele de onoare este Lordul Yehudi Menuhin.
Proiectul acestui an, ”Întâlnirile Muzicale Georges Enesco” este parte a unui concept amplu pe care asociatia si l-a asumat cu câtiva ani în urma. Viziunea manifestarilor organizate sub egida marelui compozitor român este de a favoriza difuzarea operei editate de George Enescu dar si a compozitorilor contemporani si, în egala masura de a încuraja practicarea artei vocale de amatori pe scena si într-un repertoriu original.
În cadrul competitiei se vor acorda burse pentru participarea la Masterclass-ul de canto de la Tescani, pentru tineri interpreti români.
Festivalul din acest an se afla la cea de-a cincea editie, în fiecare an Asociatia derulând o serie de activitati printre care se numara organizarea de întâlniri muzicale anuale, cursuri de maiestrie, concerte, expozitii si, mai ales, Concursul International de Canto "George Enescu" sectiunea profesionisti si sectiunea amatori.
Programul evenimentelor acestui an este urmatorul:
- Masterclass de interpretare si tehnica vocala:
Prima Sesiune: 18-24 august 2018, condusa de Viorica Cortez, Alina Pavalache si Anda Tabacaru-Hogea (Tema: De la Baroc la Muzica contemporana)
A doua Sesiune : 27 august - 2 septembrie 2018 - condusa de Jean-Philippe Lafont si Alina Pavalache (Tema - Muzica franceza)
- Concert- lectura extraordinar cu participarea lui Marius Constantinescu ,
- Vernisaj al Grupului "PROLOG" 26 august 2018.
Toate aceste actiuni vor avea loc la Tescani.
Tot ca parte a evenimentului anual, în luna octombrie va avea loc Concursul International de Canto ”G. ENESCU", cu cele doua sectiuni:
- sectiunea I - Tineri cântareti profesionisti,
- sectiunea 2 - Mari amatori de arta vocala.
Aceste doua evenimente vor avea loc la Sala M. Rostropovitch" a Conservatorului „Claude Debussy" si Sala "Cortot" a Scolii Normale de Muzica ”Alfred Cortot” PARIS 10-13 octombrie 2018.
Premiile concursului sunt:
- Marele Premiu ”Opera”, în valoare de 2500 euro;
- Marele Premiu "George Enescu" acordat de Institutul Cultural Roman - 2000 euro
- Marele Premiu "Muzica Contemporana" - 2000 euro
- Premiul Rol sau Concert la Opera din Cluj.
Asociatia ”Noesis” - Arte si Cultura a fost fondata la 30 mai 1998 la Paris, având ca obiect de activitate organizarea de concerte, expozitii, stagii si manifestari de valorizare culturala. Asociatia „Societe Musicale francaise („Societatea muzicala franceza”) ”Georges Enesco” a fost fondata la 6 aprilie 1996, sub presedintia de onoare a Lordului Yehudi Menuhin. Asociatia „Noesis - Enesco" a fost fondata la 15 mai 2017 la Bacau si este derivata din Asociatia Noesis, Arte si Cultura, Paris-Franta.
Asociatia a organizat în fiecare vara începând cu 2006 si pâna în 2015 întâlnirile muzicale de la Magnoac, la Castelul Magnoac în Hautes Pyrenees, festival în cadrul caruia se deruleaza un MasterClass de muzica si unde au loc mai multe spectacole de muzica, poezie, dans si teatru. Începând cu anul 2015 a co-organizat împreuna cu Muzeul National "George Enescu" Bucuresti, un Masterclass de interpretare la Tescani.