Administrator





Marti, 11 iulie 2017, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a participat la Onesti, la un eveniment de exceptie. Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu au parcurs, cu Trenul Regal, de la Focsani la Onesti, un traseu al Recunostintei, cu ocazia centenarului marilor batalii de la Marasesti, Marasti si Oituz.
Calatoria a început în gara din Focsani, unde Altetele lor s-au urcat în trenul regal însotiti de Excelenta Sa, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm. Garnitura a oprit în locurile în care - în urma cu 100 de ani - soldatii români le-au tinut piept dusmanilor în bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz.
Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, a întâmpinat Familia Regala cu flori, urându-le un ”Bine ati revenit pe meleagurile bacauane”.
De la Onesti s-a plecat la Cimitirul Eroilor din comuna Oituz, unde a avut loc un ceremonial militar si religios de depuneri de coroane, jerbe si buchete de flori cu ocazia comemorarii eroilor cazuti în primul razboi mondial.
Dupa ceremonial, oficialitatile au vizitat biserica din Oituz, unde au fost rugati sa scrie câteva rânduri în Cartea de onoare a lacasului de cult.
Acest traseu de comemorare a Centenarului marilor batalii de la Marasesti, Marasti si Oituz, este a opta calatorie pe care Familia Regala o face cu Trenul Regal, sub semnul recunostintei fata de eroii Primului Razboi Mondial.
Batalia de la Marasti (11-19 iulie 1917) a ramas drept una dintre cele mai importante actiuni militare românesti din timpul Primului Razboi Mondial. Batalia a fost condusa de generalul Alexandru Averescu, sub comanda Regelui Ferdinand I, comandantul suprem al Armatei Regale române. Operatiunea militara a durat opt zile si a reunit Armata Româna si Armata Rusa într-o operatiune ofensiva împotriva Armatei a 9-a Germane.
Batalia de la Marasesti (6-16 august 1917) este considerata astazi cea mai importanta actiune militara româneasca din timpul Primului Razboi Mondial. Batalia a durat zece zile si a lasat în memoria societatii românesti legenda actelor de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, capitanului Grigore Ignat si generalului Eremia Grigorescu. Atunci a fost lansata legendara expresie „Pe aici nu se trece”!
La 28 septembrie 1916, a început batalia de la Oituz. Prima confruntare militara de la Oituz a stat sub comanda generalilor Constantin Prezan, Eremia Grigorescu si Nicolae Sinescu si a fost una dintre cele mai curajoase actiuni militare românesti în Primul Razboi Mondial. Operatiunea a durat saisprezece zile si a vizat împiedicarea Armatei a 9-a Germane de a forta Muntii Carpati si de a patrunde în Valea Siretului. A doua batalie de la Oituz a început în ziua de 28 octombrie 1916, a fost plasata sub comanda generalului Eremia Grigorescu si a durat cinci zile. A treia batalie de la Oituz s-a desfasurat în zilele de 26 iulie – 9 august 1917, sub comanda generalului Gheorghe Valeanu.

Close Search Window