Administrator





     Astazi, 4 mai 2017, Bacaul a fost gazda unei delegatii UNICEF, condusa de doamna Afshan Khan, directorul regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente al UNICEF. Din delegatie au mai facut parte Philippe Testot-Ferry - Consilier Regional pe Educatie, Sandie Blanchet - reprezentant UNICEF România, Eduard Petrescu - Coordonator de Programe, Luminita Costache - Specialist în Educatie, Voica Pop - Specialist în Protectia Copilului si Nicoleta Elisei - Consultant UNICEF. Pe tot parcursul vizitei în judetul Bacau delegatia a fost însotita de presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Gabriela Coman.
     Scopul acestei vizite de lucru în judetul Bacau a fost o prezentare în teren a Proiectului ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii în judetul Bacau”, un proiect pilot initiat de catre UNICEF România, cu finantare de la Norway Grant si din resurse UNICEF, care a fost lansat în judetul Bacau în octombrie 2015.
Programul vizitei a inclus si o deplasare în comuna Balcani, unde oficialii UNICEF au putut constata la fata locului implementarea acestui proiect. Concret, în aceasta comuna, lucratorii comunitari au identificat, prin activitate de teren, 737 de copii si femei vulnerabili care traiesc în 439 de gospodarii, dupa ce au vizitat si au intervievat mai mult de 4.300 de persoane. Vulnerabilitatile cu cea mai ridicata frecventa, cu care se confrunta copiii si femeile din Balcani se refera la copii cu unul sau ambii parinti absenti, copii care locuiesc în conditii precare si copii în risc de violenta, abuz si neglijare. Luând în considerare faptul ca oferta de furnizori de servicii la nivel local este aproape inexistenta (nu exista centre de zi, ONG-uri sau alte organizatii/institutii), serviciile furnizate de SPAS sunt singurele care pot fi accesate de copiii si familiile acestora.
     Ținând cont de numarul de copii vulnerabili, identificati prin activitatea de teren, dar si de capacitatea profesionistilor de la nivel local de a furniza servicii, echipa comunitara a prioritizat cazurile active pentru anul 2017. Criteriile care au stat la baza acestei prioritizari au luat în considerare cazurile care solicita interventia de urgenta din partea D.G.A.S.P.C., copiii în risc de separare de familie, copiii care cumuleaza vulnerabilitati multiple.
     Dupa vizita din comuna Balcani delegatia s-a deplasat la sediul Consiliului Judetean Bacau, unde a fost primita de presedintele Sorin Brasoveanu si prefectul Maricica Luminita Cosa. A urmat o întâlnire de analiza si concluzii cu institutiile judetene partenere în cadrul modelului demonstrativ ”Incluziunea social prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii”. La aceasta întâlnire au participat: Daniela Tîtaru, director general D.G.A.S.P.C., dr. Mihaela Arim, director executiv al D.S.P., Linda Ciobanita, coordonator asistenta medicala comunitara, Alexandrina Scortanu, director si Amalia Diaconu, de la C.J.R.A.E., Florin Lazar, inspector general al I.S.J., precum si coordonatori judeteni din domeniul social, al sanatatii si al educatiei.
     Merita amintit ca acest proiect a fost realizat în parteneriat cu institutii judetene incluzând Consiliul Judetean, Directia de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, Directia Judeteana de Sanatate Publica, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Inspectoratul Scolar Judetean, precum si 38 autoritati publice locale.
     La nivel national, partenerii activi în dezvoltarea si implementarea modelului sunt: Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Ministerul Fondurilor Europene si la care au contribuit si organizatii neguvermentale si mediul academic în multe etape de pregatire sau implementare a diverselor activitati.
     Proiectul a plecat de la premisa ca furnizarea la nivel national a unui pachet universal de servicii sociale preventive (sanatate, educatie si protectie sociala) într-un mod integrat/coordonat, pentru copii si familiile lor, care va reduce inechitatile si deprivarile cu care se confrunta copiii. O alta premisa a fost legata de faptul ca, implementarea acestui pachet, care poate asigura interventie timpurie, poate sa reduca pe termen scurt si mediu si costurile din sectorul social.
Strategia utilizata în cadrul proiectului include, în principal, modelarea sau testarea furnizarii de servicii sociale de prevenire (sanatate, educatie si protectie sociala) la nivel local pentru o perioada de 4 ani. Localitatile selectate pentru testare sunt în numar de 45, respectiv 34 comune si 11 comunitati în 4 orase, inclusiv municipiul Bacau.
Proiectul a demarat cu o analiza initiala cu privire la situatia copiilor si familiilor si a accesului acestora la serviciile sociale, asigurând astfel o baza pentru compararea rezultatelor ce se vor obtine de-a lungul celor 4 ani. În plus, proiectul mai este expus si unei evaluari intermediare (care se finalizeaza în lunile urmatoare), care va avea rol formativ, dar si unei evaluari finale (la sfârsitul anului 2018 – începutul lui 2019), care va documenta întreg procesul, precum si rezultatele de impact.
     Incluziunea sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii în judetul Bacau, include mai multe componente:
     – Pachetul minim de servicii, furnizat celor mai vulnerabili copii si familiilor lor, incluzând servicii care asigura accesul la sanatate, educatie si protectie sociala.
     – Pachetul educatie incluziva de calitate vizeaza atât cresterea calitatii educatiei, cât si participarea scolara a tuturor copiilor, în special a celor vulnerabili.
     – Comunicare pentru schimbare sociala ce se traduce prin campanii locale de schimbare a cunostintelor si atitudinilor privind discriminarea, toleranta la toate formele de violenta asupra copilului, comportamentelor de risc la adolescenti, etc.
     „Toate aceste componente beneficiaza de coordonare si suport metodologic de la nivelul institutiilor judetene de profil. Totodata, proiectul a sustinut un model de coordonare între institutiile judetene care se regaseste si în mecanismul de coordonare a Consiliului Judetean pentru Strategia de Incluziune Sociala. Pachetul minim de servicii care asigura un acces minim la servicii de sanatate, educatie si protectie sociala are în centru copilul si familia acestuia si este furnizat de catre membrii echipei comunitare. Prin aceste servicii, se urmareste prevenirea si interventia timpurie a unor probleme precum: violenta, saracia, sarcinile timpurii, bolile ce pot fi prevenite, lipsa accesului la prestatiile banesti, abandonul scolar etc. În majoritatea cazurilor, copiii se confrunta cu mai multe tipuri de lipsuri, motiv pentru care se impune o abordare intersectoriala”, a mentionat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau în prezentarea proiectului.
     Între primele activitati demarate a fost recensamântul comunitar efectuat de catre lucratorii comunitari cu ajutorul aplicatiei on-line AURORA – un instrument care se foloseste de tehnologia existenta pentru a facilita o evaluare unitara a vulnerabilitatilor, a înregistrat într-o baza de date comuna toate cazurile ce vor necesita interventie ulterioara si a asigurat o monitorizare în timp real a activitatii de pe teren. Pâna la ora actuala au fost recenzate aproape 48.000 gospodarii, dintre care, în aproximativ 22%, au fost identificati aproape 20,000 copii si 124 femei, având diverse vulnerabilitati. Datele de pâna acum, ne arata ca în medie un copil cumuleaza 2 vulnerabilitati – acestea fiind grupate în 6 dimensiuni: saracie, sanatate, educatie, locuire, comportament la risc, familie si conditii sociale. Pentru toti acesti copii si familiile lor au fost generate prin Aurora peste 550.000 de servicii de baza de tip informare, consiliere, acompaniere si suport, referire, monitorizare si evaluare.
     În acest moment, echipa comunitara din fiecare localitate, cu sprijinul tehnic si metodologic al coordonatorilor judeteni, furnizeaza pachetul minim de servicii pentru aproximativ 100 de copii si familiile lor, totalizând un numar de aproximativ 5.000 cazuri active în 2017.
     ”Ca si rezultate ale acestor interventii, as mentiona câteva, deosebite, din punctul meu de vedere: 93% din copiii, care la momentul recensamântului nu aveau certificate de nastere sau acte de identitate, azi,  aceasta situatie e rezolvata prin eliberarea certificatelor de nastere,  emiterea de duplicate, în cazul certificatelor/actelor pierdute sau eliberarea cartilor de identitate pentru copiii peste 14 ani. Sau, 97% din copiii care la data recenzarii nu erau înscrisi pe lista unui medic de familie sunt azi înscrisi”, a prezentat sintetic presedintele Sorin Brasoveanu doar câteva dintre rezultatele notabile ale proiectului.
     A doua componenta importanta este Pachetul de Educatie Incluziva de Calitate, care vizeaza atât cresterea calitatii educatiei, cât si participarea scolara a tuturor copiilor, în special a celor vulnerabili. Pachetul cuprinde interventii centrate pe copil, realizate la nivelul scolii, familiei si comunitatii. Pachetul educational are caracter universal, toti elevii si toate scolile putând beneficia de interventiile respective. Obiectivul este ca fiecare copil sa se înscrie la scoala cât mai devreme, sa învete la potentialul sau maxim si sa fie pregatit corespunzator pentru a reusi pe piata muncii si pentru a avea o participare cetateneasca activa.
     Este de apreciat faptul, ca numarul copiilor cu risc de abandon scolar a scazut cu 27%, iar din acesti copii, 74% au reusit la examenele de admitere.
     În ceea ce priveste componenta de comunicare pentru schimbare sociala, printre rezultate se numara peste 150 de lucratori comunitari si 23 de coordonatori, care si-au îmbunatatit cunostintele si capacitatea de a adresa subiecte legate de norme sociale, ca rezultat al atelierelor si sesiunilor de formare. Au fost create si testate materiale de comunicare, incluzând ghiduri de lucru, pentru a creste capacitatea lucratorilor comunitari de a folosi o abordare non-discriminatorie în oferirea serviciilor si pentru a influenta normele sociale si a preveni violenta împotriva copiilor în familie si comunitate (în total, pentru mai mult de 50. 000 de beneficiari)
    ”Din experienta acumulata pâna acum apreciem ca acest proiect demonstrativ este o alternativa promitatoare pentru reducerea excluziunii sociale a copiilor din întreaga Românie, nu numai din Bacau. În judetul Bacau exista o preocupare legata de extinderea acestui tip de interventie la nivelul întregului judet si, ca atare, analizam toate oportunitatile pentru a atrage fonduri suplimentare prin proiecte cu obiective ce vizeaza cresterea accesului la servicii sociale si incluziunea sociala a celor mai vulnerabili copii si familiile lor. Aceasta preocupare vizeaza si asigurarea sustenabilitatii interventiilor în localitatile în care se implementeaza acum proiectul cu suportul UNICEF, dupa ce finantarea se va încheia la sfârsitul lui 2018”, a mai subliniat presedintele Sorin Brasoveanu.
     La rândul sau, Gabriela Coman, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie a fost de parere ca ”dincolo de ceea ce se întâmpla în judetul Bacau, speram ca acest proiect sa demonstreze ca întarirea capacitatii comunitatilor poate conduce la gestionarea problemele sociale la nivel local si ca atentia speciala acordata identificarii timpurii si prevenirii situatiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei, poate avea un impact pozitiv asupra incluziunii sociale a celor mai vulnerabili. Ca atare, acest tip de interventie trebuie sa depaseasca cadrul unui proiect si speram, ca prin acces la fondurile europene sau norvegiene, acest lucru sa fie realizabil nu doar pentru judetul Bacau, ci si pentru alte judete prin replicare la scara nationala”.
     O recunoastere de calibru pentru munca depusa si rezultatele notabile ale acestui proiect a fost oferita de doamna Afshan Khan, sefa delegatiei UNICEF: ”va multumesc pentru oportunitatea pe care mi-ati oferit-o, de a vizita comunitatea Balcani si de a va vedea la lucru. Pentru mine, acest program a fost edificator pentru ca arata, în egala masura, si cum functioneaza preventia, si cum se poate preveni ca anumiti copii sa fie pusi fata în fata cu riscurile deprivarii. Am vazut ca planificarea din timp este importanta si am fost impresionata de felul în care ati reusit sa folositi personalul din teritoriu în cel mai bun mod posibil. Proiectul dumneavoastra va fi inclus într-o prezentare O.N.U. la Geneva, si dorim sa-l propunem ca model de bune practici, cu posibilitatea de replicare, la nivelul regiunii. Vreau sa va multumesc tuturor pentru ca ati îmbunatatit agenda regionala”.

Close Search Window