Administrator



Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a participat luni, 11 decembrie 2017, la lansarea Raportului “Starea Copiilor Lumii – Copiii într-o lume digitala”, document emblematic realizat de UNICEF România si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
La eveniment au fost prezenti Lucian Sova – ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Pieter Bult – reprezentantul UNICEF în România si Catalin Arama – directorul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO).”
Raportul reprezinta o prima analiza ampla efectuata de UNICEF a diferitelor modalitati în care tehnologia digitala afecteaza viata si perspectivele de viata ale copiilor identificând atât pericolele existente cât si oportunitatile.
Cresterea accesului la informatii, dezvoltarea abilitatilor necesare în mediul de lucru digital si asigurarea unei platforme care sa le permita relationarea si comunicarea opiniilor sunt câteva dintre avantajele pe care le poate oferi tehnologia digitala copiilor care sunt dezavantajati, inclusiv celor care cresc în conditii de saracie sau celor care sunt afectati de situatii de urgenta umanitara, arata raportul UNICEF.
În aceasta lume digitala, trebuie sa valorificam la maximum beneficiile pe care le poate aduce Internetul pentru fiecare copil, inclusiv pentru cei din zona rurala, limitând în acelasi timp pericolele la care pot fi expusi copiii. Ca atare, politicile, practicile si produsele din domeniul digital ar trebui sa reflecte mult mai bine nevoile, punctele de vedere si vocea copiilor. De aceea sunt importante atât raportul UNICEF, cât si ghidul realizat de CERT-RO care cuprinde inclusiv masuri de evitare a pericolului la care ne supunem în mediul online”, a declarat la lansarea studiului, Lucian Sova, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Internetul a fost conceput pentru adulti, însa este utilizat tot mai mult de catre copii si tineri ale caror vieti si perspective de viitor sunt afectate tot mai mult de tehnologia digitala. Pentru a oferi sanse egale la un mediu digital lipsit de pericole si mai accesibil pentru fiecare copil este nevoie de eforturile comune ale Guvernelor, sectorului privat, ale organizatiilor de si pentru copii, ale mediului academic, ale profesionistilor, ale familiilor si copiilor însisi”, a declarat la lansarea studiului, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
Conform raportului, la nivel mondial 1 din 3 utilizatori de Internet este copil, 71% dintre copii si tineri sunt online comparativ cu doar 48% din populatia totala. Cu toate acestea, 3 din 5 copii si tineri africani sunt offline, comparativ cu doar 1 tânar din 25 din Europa. Astfel, aproximativ o treime din tineretul lumii – 346 de milioane de persoane – nu dispune de conexiune online, ceea ce accentueaza inechitatile existente în rândul copiilor si le reduce posibilitatea de a participa la o economie care capata tot mai mult un caracter digital.
Prezent la eveniment, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a subliniat importanta abordarilor integrate care sa fie axate pe nevoile copilului: ,,Bacau este un judet pilot în ceea ce priveste Serviciile integrate la nivel de comunitate. Colaboram cu UNICEF-ul de mai bine de 7 ani, timp în care am implementat mai multe proiecte, plecând de la o inventariere a gospodariilor si a implicarii a 45 de comunitati. Si, pentru ca este vorba de o munca în echipa, as mentiona aceasta echipa pe 3 paliere: o echipa la nivel de autoritate locala, o echipa la nivel de judet si o echipa la nivel guvernamental, prin implicarea a 4 ministere: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene carora astazi iata, li se alatura cel de-al cincilea minister, cel al Comunicatiilor. Prin intermediul aplicatiei AURORA, un instrument de lucru creat cu ajutorul specialistilor, am reusit sa identificam si sa inventariem vulnerabilitati, astfel încât sa putem interveni prin servicii adecvate, printr-o abordare integrata oferind acces la servicii de educatie, servicii de sanatate si servicii sociale. Astfel, în functie de rezultatele obtinute si de analiza acestora am identificat un pachet minim de servicii sociale care am dori sa fie standardizate, legiferate si bugetate”.
Accesul digital poate constitui asadar, fie o sansa noua pentru copii, fie o noua limitare. Raportul UNICEF este un îndemn clar adresat guvernelor, sectorului IT si industriei telecomunicatiilor de a echilibra sansele copiilor în mediul digital prin realizarea de politici, practici si produse care sa îi ajute pe acestia sa valorifice oportunitatile digitale si sa-i protejeze de pericolele aferente.
Raportul cuprinde un set de masuri propuse de UNICEF, pornind de la plasarea copiilor în centrul politicii digitale. Aceasta înseamna asigurarea accesului necostisitor al tuturor copiilor la resurse online de calitate foarte buna; protejarea copiilor împotriva pericolelor din mediul online – precum abuzul, exploatarea, traficul, intimidarea online si expunerea la materiale neadecvate; respectiv dezvoltarea competentelor digitale astfel încât copiii sa se poata informa, implica si actiona în siguranta în mediul online.

Close Search Window