Administrator




    Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, a participat joi, 25 mai 2017, la întâlnirea de lucru cu tema „Accelerarea demersurilor de înregistrare a noi produse traditionale românesti din judetul Bacau, protejate la nivel european”, organizata de Directia pentru Agricultura Judeteana Bacau.
     La eveniment au fost prezenti subprefectul judetului Bacau, Valentin Ivancea, consilier secretar de stat M.A.D.R., Ionut George Diaconeasca, reprezentantii GAL-urilor, mici fermieri, procesatori din domeniul agroalimentar si producatorii cu atestate de produse traditionale din judetul Bacau.
     S-au purtat discutii interactive între producatorii locali si specialisti din cadrul M.A.D.R., cu privire la simplificarea legislatiei, formele asociative si demersurile de înregistrare a noilor produse românesti protejate la nivel european. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate aspecte ale legislatiei europene si nationale, care reglementeaza modul de obtinere a recunoasterii la nivel european al unor produse cu caracteristici speciale, cu traditie de producere si cu o calitate superioara.
    ”Trebuie subliniat faptul ca astazi avem aproximativ 4500 de produse traditionale, atestate la nivelul României fata de anul 2007 când aveam 350, ceea ce reprezinta, desigur, un pas înainte, dar mai sunt multe lucruri de facut în acest domeniu. În judetul Bacau, avem multe produse traditionale care merita cu prisosinta recunoasterea, iar institutia pe care o reprezint sustine producatorii locali în eforturile lor de a-si face cunoscute, de a-si promova produsele”, a precizat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
    În urma acestei întâlniri au fost identificate o serie de produse traditionale bacauane cu potential de înregistrare pe schemele de calitate europene si nationale dintre care amintim:
    - Cas afumat - Albisteanu Stelian
    - Cârnati de pastrav si zacusca de pastrav- Palistan Ionela
    - Telemeaua de Ghimes - Gârbea Csobo
    - Salamul de Ghimes - Attila Sarig
   Reamintim ca în prezent România are înregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). Alte trei produse se afla în analiza la Bruxelles, respectiv Cârnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP).  Tot ca indicatii geografice protejate sunt înregistrate si se afla într-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camârzana, Țuica de Arges, Țuica Zetea de Mediesu Aurit.                    

Close Search Window