Administrator




    Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Marius Gabriel Gheorghita a participat duminica, 30 iulie, alaturi de prefectul judetului, Maricica Cosa, de Înaltpreasfintitul Ioachim, Arhiepiscop al Romanului si Bacaului si de primarul comunei Bogdanesti, Nicolae Andrusca la evenimentul religios si comemorativ al resfintirii cimitirului eroilor aflat în fata bisericii din centrul comunei Bogdanesti. Actiunea se înscrie în suita manifestarilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Primul Razboi Mondial.  
     Vara anului 1917 a fost un moment de „a fi, ori a nu fi”, pentru ca în situatia caderii frontului de la portile apusene ale Moldovei ar fi urmat cucerirea întregii tari de catre inamic. Pe teritoriul judetului Bacau au fost concentrate importante forte militare pentru a opri si respinge intentiile cotropitoare dinspre apus. Ostasii români, îmbarbatati si de mesajul transmis lor de catre regele Ferdinand I la Racaciuni, în  ziua de 4 aprilie 1917, aveau dorinta de a învinge, vorbele rostite de conducatorul tarii rasunându-le permanent în urechi: „Ostasi, voua, fiilor de tarani, care ati aparat cu bratul si cu pieptul vostru pamântul unde v-ati nascut, unde ati crescut, va spun eu, regele vostru, ca pe lânga rasplata cea mare a izbânzii care va asigura fiecaruia recunostinta neamului întreg, ati câstigat totodata dreptul la a stapâni într-o masura mai larga pamântul pentru care v-ati luptat.” În atare conditii, pe frontul bacauan, care se întindea pe linia Manastirea Casin – Casin – Bogdanesti – Oituz – Slanic Moldova – Tg. Ocna s-au dat crâncene lupte, fiecare palma de pamânt fiind îngrasata cu sânge românesc, dar si inamic. Apogeul luptelor din zona a fost atins la sfârsitul lunii iulie – începutul lunii august, pe 5 august scazând în intensitate si dupa o rabufnire  în zilele de 6-9 august s-a instaurat, treptat, acalmia, iar dupa 22 august Puterile Centrale au renuntat la ofensiva. Atunci au intrat definitiv în istorie luptele din Dealul Sticlariei, Grozesti, din vârfurile Cosna, Ciresoaia si ªtibor. Jertfa a fost dintre cele mai mari, pe teritoriul judetului Bacau aflându-si sfârsitul eroic peste 80.000 de militari, români, germani, ungari, austrieci, rusi, evrei si turci, care îsi afla odihna vesnica în 13 cimitire ale eroilor si în unele monumente individuale.
    ”În „Triunghiul de Foc de la Marasti, Marasesti si Oituz” din vara anului 1917 au fost spulberate visurile ofensive de cotropire ale Puterilor Centrale care urmareau nu numai victoria pe front ci si scoaterea României din razboi. Bataliile si victoriile românilor de la Marasesti, Marasti, Oituz si din alte puncte cheie ale judetului Bacau au avut o importanta capitala si prin faptul ca au facut sa esueze planul Puterilor Centrale de împartire a României si au asigurat totodata si continuitatea statala a României. În acest context, Triunghiul de foc a însemnat lovitura cea mai importanta pe care au primit-o germanii în estul Europei. Este asadar, mai mult decât o datorie de onoare sa cinstim memoria eroilor cazuti pe aceste meleaguri. Este îndatorirea de suflet a fiecaruia dintre noi sa amintim generatiilor tinere care sunt adevaratele repere pe care noi, românii ne-am construit fiinta nationala”, a subliniat vicepresedintele Marius Gabriel Gheorghita. 
De altfel, pentru comemorarea Primului Razboi Mondial, în fiecare an pe agenda Consiliului Judetean sunt incluse o serie de evenimente dedicate eroilor cazuti pe câmpurile de lupta de la Oituz, Cosna, Casin, Magura si Ciresoaia, grupate sub titulatura "Bacaul Eroic".


Close Search Window