Administrator





    Centenarul luptelor din 1917 a fost marcat în judetul Bacau, începând cu data de 10 august, printr-o serie de evenimente de amploare, organizate în localitatile unde aceste momente istorice au o deosebita rezonanta.
    Debutul momentelor sarbatoresti a fost marcat de comuna Pârgaresti unde, pe 10 august au fost comemorate luptele de pe Dealul Cosna. Consiliul Judetean Bacau a fost reprezentat de catre vicepresedintele Marius Gabriel Gheorghita alaturi de care s-au aflat  reprezentanti ai Institutiei Prefectului si ai administratiei publice din judet.  
    Si orasul Târgu Ocna a sarbatorit momentele istorice de acum un secol. În data de 11 august, presedintele Consiliului Judetean Bacau s-a aflat alaturi de numeroase personalitati, la evenimentele consacrate ”Bacaului Eroic”.
    Seria manifestarilor a continuat luni, 14 august, cu evenimentele dedicate Centenarului, organizate în comuna Casin. Au fost prezenti vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Marius Gabriel Gheorghita, prefectul judetului Bacau, Maricica Luminita Cosa, ministrul Viorel Ilie, deputatii Ionel Floroiu, Theodora Sotcan, Constantin Avram si Ionel Paler, alaturi de alte oficialitati locale si judetene. Activitatile au debutat pe Dealul Sticlariei, loc unde s-a dat una dintre cele mai sângeroase batalii ale Primului Razboi Mondial. Pentru a marca acest moment de rascruce din istoria poporului român autoritatile locale au realizat un monument dedicat eroilor neamului, monument ce a fost sfintit de un sobor de preoti.
    A urmat un alt moment deosebit desfasurat pe Dealul Pârâul Sarat, unde organizatorii au dorit sa faca un gest de îndreptare pe locul unde a existat un cimitir militar, cu peste 3.500 de eroi ai neamului, fiind unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor, ramas dupa prima conflagratie mondiala de la noi din tara. În anul 1926, osemintele ostasilor au fost mutate la osuarul din Onesti. Pe locul fostului cimitir au fost montate 111 cruci de mesteacan, asa cum au fost ele descrise ele în memoriile Reginei Maria, atunci când a vizitat aceste locuri. Copiii satului Casin au respectat traditia realizând coronite facute din frunzisul padurii, care au fost asezate pe bratele crucilor simbol, ce au fost si ele sfintite. Ceremonialul militar si religios de la Biserica Munteneasca din centrul satului, unde a fost omagiat eroul ªtefan Petrovici, a venit sa întregeasca seria actiunilor sarbatoresti.
     Ziua a luat sfârsit cu sesiunea de comunicari stiintifice ”Casin, 1917-2017, un secol de recunostinta”, prilej cu care a fost vernisata expozitia cu fragmente de munitie din Primul Razboi Mondial, ramasa în lemn.

Close Search Window