Administrator




   În perioada 24-26 noiembrie 2017 s-a desfasurat la Salina din Târgu Ocna, Competitia Nationala de Rovere (roboti) Exo-Ro. Activitatea a reprezentat o actiune în concordanta cu colaborarea stabilita între Ministerul Educatiei Nationale si Agentia Spatiala Româna (ROSA) în vederea utilizarii conceptului de “spatiu cosmic” ca si context de predare creativ si învatarea disciplinelor cuprinse în sfera conotativa STEM-stiinte (fizica, chimie, biologie, geografie), tehnologie, inginerie, matematica în institutiile de învatamânt preuniversitar, prin activitatile promovate de Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala ESSERO România. Misiunea stiintifica a echipelor participante la aceasta competitie nationala a fost de a construi un rover (robot) de dimensiuni mici având ca model un robot de explorare planetara, construit atfel încât sa poata îndeplini atât o misiune spatiala principala  cât si secundara, dar mai ales cerintele aferente competitiei. Activitatea a fost, în egala masura, si un mijloc de testare si evaluare întrucât organizatorii competitiei si-au propus sa testeze pe de o parte cunostintele teoretice dar mai ales cele practice din domeniul STEM ale elevilor si ulterior sa poata transpune si utiliza aceste realizari stiintifice în practica.
    La competitie au participat 9 echipaje formate din 3 – 4 elevi coordonati de un profesor din toate regiunile tarii, reprezentanti ai domeniului academic si al educatiei, oficialitati locale sinationale.Astfel, juriul format din domnul profesor Gabriel Anastasiu (Câmpulung Moldovenesc), Consul al Spatiului (jud. Suceava), colaborator ESERO România si reprezentant al mediului profesoral preuniversitar, domnul profesor Alexandru Iovanovici (Timisoara), din partea mediului academic si doamna Cristina Stancu (Bucuresti), din partea ESERO România, au decis clasarea pe podium, pe baza criteriilor de evaluare, a urmatoarelor echipe:
Locul I –Inspiration ,,Carmen Sylva” – ICS, Liceul Teoretic ,,Carmen Sylva”, Eforie Sud, jud. Constanta;
Locul II - Higlander, Colegiul National de Informatica ,,Tudor Vianu”, Bucuresti;
Locul III – Help-R, Colegiul National ,,Mircea cel Batrân”, Constanta, jud. Constanta.

   Evenimentul a fost sustinut de catre Consiliul Judetean Bacau care a acoperit de altfel, peste 80% din costurile totale ale bugetului, în parteneriat cu AgentiaSpatiala Româna.
   ”Prin acest tip de activitati se doreste atragerea tinerilor spre cercetare si cultivarea valorilor locale si nationale. O parte a acestor copii pasionati de acest domeniu ar putea ajunge sa decida viitorul actualelor unitati de renume precum SC AEROSTAR SA Bacau.Astfel, pe termen mediu si lung, o asemenea initiativa ar putea avea efecte majore în plan economic cât si social”, a remarcat presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu. 

Close Search Window