Administrator



La români, Sarbatorile Craciunului si Anului Nou sunt adevarate sarbatori de suflet. Amintirile copilariei ce revin în minte si suflet, mirosurile de brad si cozonac sau de colac, ce erau în casa de sarbatori, au fost reproduse, în parte, în cadrul ultimei Conferinte, organizata de Biblioteca Judeteana „C. Sturdza”, în parteneriat cu Asociatia Patrimonium Bacoviensis, ce a avut ca tema: traditiile autentice, asa cum supravietuiesc ele astazi, în judetul Bacau.
Cu aceasta ocazie, a fost lansat volumul „Aceea era... Puterea colacilor! Sarbatori traite, sarbatori povestite în localitati din judetul Bacau” (Cluj-Napoca, Editura Cartii de Stiinta), editat cu sprijinul Consiliului Judetean Bacau, dedicat obiceiurilor de iarna din judet. S-a povestit în tihna despre ursi si ursari, despre dobe si doboseri, despre mascati si irozi, despre banda lui Jianu si banda lui Bujor, despre urmuz, cearlau, canafi si alte elemente ale traditiei. De fata, au fost si o parte din personaje cartii: tataia Stefan Vizitiu (zis Gealau) - ultimul mester care confectioneaza chipiuri pentru Irozi, cu doboserul Vasilica Vizitiu, cu ursarul Stefanel Bortos, cu Ioan Moghior (zis Țarica), cel mai batrân „urs” din Darmanesti (care, la cei 78 de ani, îmbraca pielea de urs de 25 de kilograme si joaca alaturi de cei tineri!) si învatatoarea Iustina Hazaparu, coordonatoarea „scolii de ursi.”
Prezent la acest eveniment, presedintele Consiliului Judetean Bacau, s-a declarat încântat de aceasta manifestare de suflet. ”Sunt emotionat pentru ca mi-am regasit, aici, o parte din copilarie, am retrait, odata cu dumneavoastra, febra Sarbatorilor de Iarna.Vreau sa-i felicit pe toti acesti oameni deosebiti care au pus umarul la realizarea acestui prim volum. Multumesc colegilor din Consiliul Judetean, care si-au dat girul pentru realizarea acestei initiative, avem obligatia de a transmite copiilor nostri inestimabila zestre de folclor pe care ne-au lasat-o stramosii nostrii”, a mai declarat presedintele Brasoveanu.

Close Search Window