Administrator





Ziua de vineri, 11 august 2017 a avut o însemnatate deosebita pentru locuitorii orasului Târgu Ocna care au sarbatorit Centenarul luptelor de la 1917. La manifestare au participat domnul Dudu Ionescu, consilier prezidential, care a prezentat mesajul domnului presedinte Klaus Iohannis, domnul Cristian Ioan Videscu, secretar de stat la Departamentul Centenar în Guvernul României, domnul Sorin Brasoveanu, presedinte al Consiliului Judetean Bacau, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, domnul Marius Gabriel Gheorghita, doamna Maricica Cosa, prefect al judetului, Înaltpreasfintitul Ioachim Bacauanul si domnul Stefan Silochi, primar al orasului Târgu Ocna.
Oficialitatile au rostit alocutiuni iar ceremonia a fost urmata de o slujba religioasa condusa de Înaltpreasfintitul Ioachim Bacauanul si depunere de coroane.
Sunt onorat sa particip astazi, împreuna cu dumneavoastra la evenimentele dedicate Centenarului luptelor de la 1917. Luptele duse în aceste locuri au ramas în memoria istoriei ca adevarate pagini de martiriu, în care ostasii români au facut sacrificiul suprem pentru credinta lor. Pentru idealul de a avea o tara unita, în care românii sa poata trai liber si demn. Deviza generalului Eremia Grigorescu, ”Pe aici nu se trece” a însemnat imboldul de nestavilit care a facut din ostasii români scutul care a salvat soarta razboiului pe aceste meleaguri. Victoriile ostasilor români din vara anului 1917 au avut o importanta deosebita, cu pretul a nenumarate jertfe fiind realizata Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Faptele înaintasilor ne sunt lectie de viata, ne vorbesc despre vointa si putinta de a tine piept vitregiilor istoriei, despre curaj si unitate. Ne vorbesc si despre faptul ca, a fi român este, în egala masura,  o virtute si o datorie care obliga la verticalitate, constiinta si responsabilitate
”, a subliniat presedintele Sorin Brasoveanu, într-un mesaj emotionant.
Judetul Bacau a avut un cuvânt greu de spus în economia razboiului din 1917  pentru ca, în situatia caderii frontului de la portile apusene ale Moldovei ar fi urmat cucerirea întregii tari de catre inamic. În punctele cheie de pe teritoriul judetului au fost concentrate importante forte militare pentru a opri si respinge intentiile cotropitoare dinspre apus. În atare conditii, pe frontul bacauan, care se întindea pe sectorul limita cu tinutul Putnei – Manastirea Casin – Casin – Bogdanesti – Oituz – Slanic Moldova – Tg. Ocna s-au dat crâncene lupte, fiecare palma de pamânt fiind stropita cu sânge românesc, dar si inamic. Apogeul luptelor din zona a fost atins la sfârsitul lunii iulie – începutul lunii august, pe 5 august scazând în intensitate si dupa o rabufnire  în zilele de 6-9 august s-a instaurat, treptat, acalmia, iar dupa 22 august Puterile Centrale au renuntat la ofensiva. Atunci au intrat definitiv în istorie punctul „La fata moarta”, Dealul Sticlariei, Grozestii, vârfurile Cosna, Ciresoaia si ªtibor. Jertfa a fost dintre cele mai mari, pe teritoriul judetului Bacau aflându-si sfârsitul eroic peste 80.000 de militari, români, germani, ungari, austrieci, rusi, evrei si turci, care îsi afla odihna vesnica în 13 cimitire ale eroilor si în unele monumente individuale.
Pentru comemorarea jertfei eroilor cazuti pe aceste meleaguri si pentru cinstirea memoriei lor, în cadrul proiectului ”Bacaul Eroic - Oituz - A treia poarta de fier a Moldovei - 2017”, în acest an, orasul Târgu Ocna va beneficia de sume alocate atât pentru reabilitarea unui monument important pentru aceasta zona cât si pentru realizarea unui monument nou. Este vorba despre reabilitarea „Cimitirului cu Tunuri” si realizarea monumentului dedicat eroismului vânatorilor de munte pe Dealul Ciresoaia, aflat pe teritoriul administrativ al Orasului Târgu Ocna. Va fi, de asemenea, reabilitat si drumul de acces catre Monumentul Eroilor de pe Dealul Ciresoaia, din Orasul Târgu Ocna.
    


Close Search Window