Judetul Bacau, reprezentat de presedintele Consiliului Judetean, Sorin Brasoveanu a fost prezent în week-end-ul care tocmai s-a încheiat, la Suceava, în cadrul Programului Stefanian. Este vorba despre un amplu proiect cultural ce are ca principale directii punerea în valoare a patrimoniului cultural istoric construit în perioada domniei voievodului Stefan cel Mare, dezvoltarea durabila a turismului si cresterea interesului pentru restaurarea si protejarea monumentelor istorice. Din acest proiect fac parte judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui, Bistrita-Nasaud si Alba, precum si localitatile cu monumente stefaniene din Republica Moldova si Ucraina.
Ca moment distinct, de un pitoresc aparte, fiecare dintre reprezentantii judetelor participante a prezentat un mesaj conceput ca o solie de buna vestire catre domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare.
”Îngaduiti robului dumneavoastra Sorin Brasoveanu, vornic în tinuturile Bacaului, a-si trage sufletul caci vine în goana calului, din Moldova de Jos, pentru a va fi alaturi la aceasta frumoasa si de tot trebuitoare sarbatoare a sufletului si a neamului nostru cel românesc. Vazându noi fumurile ridicându-se pe culmile dealurilor, la locul dinainte stiut, am aflat cu bucurie chemarea Mariei Tale si ne-am grabit a purcede catre cetatea de scaun a Sucevii, întru gloria tarii si întru slava crestinatatii.
De buna sama ca te vei întreba, Maria-Ta, cine sunt boierii care ma însotesc. Sunt oamenii nostri de încredere si slujitori de nadejde ai tarii si ai Mariei Tale. Toti unul si unul, dregatori iscusiti si sfetnici priceputi. Vistiernici, comisi, pârcalabi, stolnici, armasi, paharnici si logofeti, gata a sluji la porunca Mariei Tale. Iara despre flacaii care ma însotesc si despre steagul pe care ei îl poarta astazi cu mândrie ti-oi spune curat: sunt fiii razesilor din tinuturile Putnei, unde ai pus capat si începatura neamului Vrancioaiei, sunt razesii carora le-ai facut dreptate pe Valea Zeletinului, la Podul Turcului si în alte sate pe unde si-au lasat oasele ghiaurii lui Suleiman Magnificul, sunt tovarasii de joaca ai Mariei Tale, din Borzestii în care te-ai nascut si ai crescut, iar alaturea sunt voinicii din partile muntelui, care i-au tinut calea mândrului Matias Craiul si l-au trimis plin de ocara în Transilvania de unde venise cu gânduri semete.
Marite Doamne! Magii de la Rasarit, ne spun cartile bisericesti, au purces în cautarea lui Mesia cel Nascut. Urmând steaua, ei l-au gasit la Bethleem si i s-au închinat, aducându-i daruri scumpe: aur, tamâie si smirna. Am purces si noi, Maria Ta, pe drumuri numai de noi stiute, urmând calea târgurilor si a satelor, printre dealurile si sesurile Moldovei, pe lânga lanurile si padurile cele dese, pentru a ne înfatisa la sfatul tarii. Primeste Maria Ta nu aur, tamâie si smirna, ci roadele muncii oamenilor din tinuturile noastre, pe unde ai trecut adesea, la ceas de bucurie, dar si la ceas de grea cumpana. Sare din minele noastre de la Târgu Ocna, pentru a drege gustul bucatelor, ceara facuta cu grija pentru lumânarile ce se vor aprinde în bisericile si manastirile pe care le-ai ctitorit si butile aceste cu ape datatoare de sanatate din Slanicul Moldovei, unde muntele da oamenilor izvor curat si întremator.
Iara cât priveste steagul pe care îl vezi în fruntea acestei solii, vei fi aflând, Maria Ta, ca este tesut de mâna cuvioaselor maici din Sfânta Manastire Diaconesti. Fii bun, Maria Ta, si te apropie pentru a vedea pe el bourul Moldovei lui Dragos, strabunul domniei tale, crucea crestina, care ne calauzeste, muntele de sare în care oamenii scurma neîncetat, iar în partea de sus, Soarele si Luna, luminatorii care ne ocrotesc în toate zilele vietii noastre. Sa te ocroteasca si pe Maria Ta si sa-ti dea puterea de a duce lupta grea pe care ai început-o, luând sabia în mâna si, cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, mergând împotriva dusmanilor crestinatatii, pe care i-ai biruit de istov si pe care i-ai trecut sub ascutisul sabiei tale.
Si mai îngaduie, Maria Ta, una. Primeste urarea noastra de a trai multi ani întru apararea crestinatatii si întru gloria neamului nostru. Caci greu razboi duci tu, Doamne, în tara asta a Moldovei, unde, vorba gramaticului Mihail Sadoveanu, umbla neorânduielile ca vînturile. În tara asta cu multi stapîni, unde nu trebuie sa fie decât unul. Asa ca bate razboi cu acei stapâni care au rapit ocina noastra. Caci în tara asta trebuie sa fie rînduiala în toate târgurile si satele si liniste pe toate caile negutatorilor.” Si nu uita, Maria Ta, ca norodul îti este alaturi si ca razesii nostri nu vor uita niciodata vorbele pe care le-ai grait: „Moldova nu-i a mea, nici a voastra, ci a urmasilor urmasilor vostri!”, a fost solia emotionanta a presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu.