Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu s-a întâlnit marti, 9 mai 2017, cu Miroslav Majoroš, CEO al grupului de companii Telekom România. La discutii au participat si directorul Directiei Tehnic-Investitii si Lucrari Publice, Cornelia Gireada si Silviu Botez, director al Directiei Dezvoltare Durabila si Managementul Proiectelor din aparatul propriu al Consiliului Judetean Bacau. În cursul întrevederii au fost expuse proiectele si prioritatile fiecarei institutii iar punctele comune au fost proiectele de educatie dar si despre conceptul de ”Smart City”. ”Cred ca este un interes, în egala masura al judetului Bacau, dar si al Regiunii Nord-Est, expus de altfel si în Strategia de Dezvoltare pentru a dezvolta si acoperi prin conectivitate inclusiv zonele albe unde în acest moment nu exista astfel de servicii. Vorbim despre cea mai simpla si directa metoda de a conecta comunitatile respective prin intermediul internetului, iar accesul la toate tipurile de servicii ar fi mult mai rapid. Conectivitatea a devenit o componenta esentiala mai ales în contextul proiectului-pilot pe care îl implementam în prezent, prin care, printr-o abordare integrata - educatie, sanatate si social, furnizam servicii la nivelul comunitatilor.”, a expus presedintele Sorin Brasoveanu.
Reprezentantii Telekom s-au aratat impresionati de initiativele proiectului, cu atât mai mult cu cât compania deruleaza, în prezent o serie de proiecte de educatie digitala în scoli din diferite comunitati. ”Exact abordarea pe care ati prezentat-o este si cea pe care noi o promovam în diferite localitati din tara. Iar atunci când vorbim despre educatie digitala, vorbim de fapt, despre un concept integrat, o platforma educationala care sa aduca împreuna parintii si copiii, un instrument, în egala masura de supraveghere dar si de petrecere a timpului, împreuna”, a precizat Miroslav Majoroš, CEO al Telekom România.
Un alt segment care a stimulat un interes comun este cel privitor la ”Smart City”. Sintagma ”orase inteligente” descrie orasele care apeleaza intensiv la tehnologiile noi ”tip Smart”, dedicate îmbunatatirii serviciilor publice, cresterii nivelului de confort al cetatenilor din localitatile urbane si rurale, eficientizarii consumurilor de resurse si reducerii cheltuielilor pe termen mediu si lung. Institutiile comunitatii europene acorda o sustinere consecventa dezvoltarii localitatilor urbane si rurale în ”scenariul SMART”. ”Compania noastra ar putea investi peste 4 miliarde de Euro în proiecte de tip ”Smart City” în România, în anii urmatori, iar daca vorbim despre parteneriate si despre proiecte finantate prin fonduri europene va asiguram ca Deutsche Telekom dispune de resurse specializate care va pot furniza asistenta”, a tinut sa adauge Miroslav Majoroš.
Întâlnirea a continuat în satul Temelia, comuna Gura Vaii, unde oficialii de la Telekom si vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Silviu Ionel Pravat, au urmarit implementarea Proiectul Ro-NET. Scopul proiectului RO-NET este de a extinde raza de actiune a magistralei de comunicatii electronice în "zonele albe", din zonele rurale, abordând lipsa de infrastructura de banda larga necesara. Crearea de backhaul în zonele care nu sunt deservite de Internet, pentru operatorii comerciali si va încuraja extinderea acoperirii cu retea de banda larga, în zonele rurale. Reteaua va oferi o baza deschisa de acces, la nivel de gros, tertilor operatori, care vor avea posibilitatea de a adauga infrastructuri de acces (adica ultimul segment sau ”last mile”) si de a furniza servicii de comunicatii în banda larga utilizatorilor finali.