Sala Multimedia a Bibliotecii Judetene a fost joi, 26 octombrie, de la ora 17.30, neîncapatoare pentru evenimentul care se anunta. Atmosfera sobra, pluteau în aer emotiile, toata lumea astepta sosirea oaspetelui regal, Principele Radu al României.
Fara prea mare protocol, cu o simplitate ce caracterizeaza Casa Regala a României, Alteta Sa Regala a salutat asistenta, fiind apoi întâmpinat cu aplauze.
Adrian Jicu, directorul Bibiliotecii, anunta evenimentul: lansarea a doua carti regale, „Margareta a României. O Principesa în serviciul tarii regasite”, volum scris de Adrian Cioroianu, aparut la Editura “Curtea Veche” si a albumului “Povestea Castelului Peles”, scris de ASR Radu al României, publicat la aceeasi editura.
Despre cartea pentru copii „Margareta a României. O Principesa în serviciul tarii regasite”, ilustrata de Yanna Zosmer, a vorbit Iren Arsene, manager al Editurii “Curtea Veche”: „Descoperiti în aceasta carte ca nu toate familiile regale sunt la fel si ca destinul ASR Principesa Margareta nu seamana cu viata de basm a altor printi si printese, desi parintii sai erau capete încoronate. Veti avea placuta surpriza de a descoperi o mica principesa careia îi placea sa hoinareasca cu bicicleta sa rosie, sa se joace cu surorile sale mai mici, a fost si ea copil, a plâns, a râs, s-a jucat.
Povestea destinului sau este o adevarata lectie de viata: si-a iubit parintii si bunicii, a învatat mai multe limbi si a calatorit în întreaga lume, înainte de a-si regasi propria tara, România. Cred ca ar fi bine sa-i faceti si voi un dar, sa cititi, sa cititi 10 minute pe zi, pentru minte, pentru inima, pentru suflet”, i-a îndemnat Iren Arsene pe copii.
În „Povestea Castelului Peles”, ASR Principele Radu al României prezinta aceasta capodopera a arhitecturii secolului al XIX-lea. O adevarata galerie, în care se reunesc mari curente si tendinte din pictura, sculptura si artele decorative. „Castelul Peles nu este doar o cladire frumoasa, cu ziduri, tablouri, covoare, lampadare, carti, nu este doar un muzeu, aici a fost si este viata, a fost ieri, este azi si, cu siguranta, va fi si un mâine.
Valoarea lui sta în istoria noastra, a României moderne, acolo s-au nascut si au murit oameni, acolo s-au luat hotarâri capitale pentru tara, acolo s-a visat, s-a plâns, la Peles s-au nascut simboluri. Despre acestea am scris în aceasta carte, iar lucrul cel mai important pentru noi si pentru tara este continuitatea”, a spus autorul cartii, ASR Principele Radu al României, care a acordat numeroase autografe celor care au cumparat cele doua carti.