Administrator


 

 

     Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Marius Gabriel Gheorghita, a participat sâmbata, 22 iulie, la Slanic Moldova, la vernisajul expozitiei de arta moderna si contemporana ,,Sursa”, prima de acest gen din istoria localitatii, parte integranta a proiectului de rezidenta artistica internationala ,,In Context Slanic-Moldova”, initiat si coordonat de artista plastica Alina-Georgiana Teodorescu.
      Proiectul a fost conceput ca un program anual de patru saptamâni de lucru colaborativ în inima muntilor Nemira si a gazduit în prima editie un numar de sase artisti brazilieni plus un curator invitat. Platforma creata este menita sa faciliteze dialogul între artistii internationali si cei locali, cu scopul de a inspira cresterea exploatarii creativitatii în rândurile comunitatii locale si ale tinerilor din scolile din zona. De asemenea, proiectul se vrea a fi unul multimedia, care sa încurajeze si sa exemplifice exprimarea prin absolut orice forma de arta, pentru ca, arta contemporana este extrem de complexa, ea include arta de la pictura clasica, pâna la performance, instalatii din obiecte gasite, materiale din natura, actiuni dinamice, video, elemente din natura, absolut tot ce artistii brazilieni au considerat ca se poate include într-o lucrare de arta.
      Tema principala a rezidentei din acest an a fost apa, ca sursa si resursa esentiala a vietii, a biodiversitatii planetei, a culturii, a memoriei si spiritualitatii umane. Filtrate prin procese diferite, dar cu semnificatii relevante pentru contextul statiunii Slanic-Moldova, cele 16 lucrari ale artistilor brazilieni exploreaza aceste concepte, energiile continute de materiile organice folosite (sare, piatra, lemn), precum si potentialul artei contemporane de a revitaliza spatii si comunitati, prin creativitate, participare si generozitate.
      În cuvântul de deschidere rostit în fata unui numeros auditoriu, primarul statiunii, Gheorghe Baciu, a tinut sa sublinieze importanta acestui proiect, ca un nou si eficient instrument de promovare turistica, dupa care a multumit tuturor celor implicati în realizarea acestei prime editii a proiectului, artistilor brazilieni pentru creatiile realizate, si nu în ultimul rând, Alinei Teodorescu, sufletul si creatorul acestui proiect.
      La rândul sau, vicepresedintele Marius Gheorghita a declarat: ,,Sunt onorat sa fiu contemporan cu acesti artisti, am fost încântat de ceea ce am vazut în acest muzeu viu, iar pe aceasta cale doresc sa precizez ca institutia noastra va sustine si în viitor proiecte care contribuie la valorificarea si promovarea elementelor distinctive ale potentialului cultural si turistic specific judetului Bacau, pentru a crea astfel, o serie de produse turistice integrate care sa devina tot mai competitive pe plan national si international”. Dupa încheierea alocutiunii, domnia sa a daruit artistilor plastici invitati, mape cu materiale de promovare a zonelor si obiectivelor turistice din judet.
      Printre invitatii evenimentului s-au numarat Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul; Constantin Avram, deputat si vicepresedinte ALDE; Viorel Miron, primarul orasului Comanesti; Valentin Vieru, primarul orasului Moinesti; Stefan Silochi, primarul orasului-statiune Târgu-Ocna; Elena-Mihaela Anton, viceprimarul orasului-statiune Slanic-Moldova; Romil Botezatu, director al Serviciului pentru Promovarea Turismului si Coordonarea Activitatii de Salvamont Bacau, alti reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice locale si judetene, primari ai unor localitati din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru înfratite cu localitati de pe Valea Trotusului si Valea Tazlaului, curatori si critici de arta, artisti plastici din România si din strainatate. Invitata speciala a manifestarii a fost cunoscuta artista plastica americana de origine româna, Alexandra Nechita, cunoscuta publicului sub denumirea de „Micuta Picasso”, un sustinator si colaborator al proiectului ,,In Context Slanic-Moldova”, care s-a aratat încântata de evenimentul de la Slanic Moldova despre care a declarat: „Este absolut minunat ce s-a întâmplat aici. Nu pot decât sa felicit initiatorii acestui proiect si sa îndemn pe toata lumea sa sustina astfel de actiuni pentru ca arta ne arata ne arata asa cum suntem noi.”
      La final, Alina Georgiana Teodorescu, coordonatoarea proiectului In Context, o artista renumita care traieste la Londra, dar care îsi are radacinile în Slanic Moldova a precizat ca acest proiect se doreste a fi unul de durata, axat pe mai multe directii. ” Este absolut minunat ce s-a întâmplat aici. Nu pot decât sa felicit initiatorii acestui proiect si sa îndemn pe toata lumea sa sustina astfel de actiuni pentru ca arta ne arata ne arata asa cum suntem noi. Planul nostru pe termen lung si speranta noastra pe termen lung se duc în mai multe directii. Pe plan local si national ne propunem sa cream un context cultural de durata pentru România prin orasul-statiune Slanic-Moldova, sa trezim interesul comunitatii locale pentru arta, sa îmbunatatim patrimoniul cultural local, sa asiguram mediatizarea statiunii prin intermediul programului si prin aducerea iubitorilor de arta si nu numai, sa contribuim la cresterea popularitatii si interesului pentru statiune la nivel international” a spus Alina-Georgiana Teodorescu.
      Participantii la eveniment au fost invitati apoi, la spectacolele sustinute de interpretii si formatiile de muzica populara pe scena celei de-a XXV-a editii a Festivalului Judetean de Folclor.

Close Search Window