Copiii diagnosticati cu tulburari de spectru autist si tinerii, viitori adulti, cu domiciliul în judetul Bacau vor beneficia începând cu acest an de ”Educatie adaptata tulburarilor din spectrul autist”. Proiectul, finantat atât de catre Consiliul Judetean Bacau cât si de Primaria municipiului Bacau va fi implementat de Scoala gimnaziala speciala ”Maria Montessori” din Bacau si de Centrul scolar de educatie incluziva nr. 1. Scopul acestui demers este facilitarea procesului de integrare sociala si profesionala a copiilor cu tulburari de spectru autist (T.S.A.) prin dezvoltarea unui cadru educational adaptat la nevoile de baza ale acestui sindrom. Concret, la scoala ”Maria Montessori” si la Centrul scolar nr. 1, logistica si practica educationala vor fi adaptate si îmbunatatite pentru a putea oferi o baza mai buna pentru formarea si dezvoltarea abilitatilor copiilor cu autism. În egala masura, un numar de 25 de cadre didactice care lucreaza cu copiii diagnosticati cu T.S.A. vor beneficia de perfectionare în asa fel încât sa poata raspunde nevoilor speciale ale acestor copii. Beneficiari directi sunt 33 de copii si tineri cu vârste între 6–18 ani de la scoala ”Maria Montessori” si 30 de elevi cu T.S.A. de la Centrul scolar nr. 1.
”Acest proiect a devenit o necesitate reala în conditiile în care, în ultimii ani vorbim despre un numar tot mai mare de copii diagnosticati cu acest tip de tulburari. La nivelul judetului Bacau este înregistrat un numar de 432 de astfel de copii dintre care mai mult de jumatate sunt din mediul rural. Numai în primul semestru al anului 2016 au fost înregistrate 63 de cazuri noi. La nivel judetean, în prezent functioneaza un serviciu aflat în structura Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) si 2 servicii dezvoltate de ONG-uri. Dat fiind faptul ca la nivelul D.G.A.S.P.C., în primul semestru al anului 2016 au beneficiat de servicii de consiliere, evaluare psihologica si interventii specifice un numar de 82 de copii cu T.S.A. si parintii acestora, un nou proiect care cuprinde un numar mai mare de copii si parinti este mai mult decât binevenit”, a apreciat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
Costurile implementarii acestui proiect sunt de aproximativ 185 000 lei. Consiliul Judetean Bacau va asigura finantarea în suma de 45 000 lei reprezentând cheltuielile privind formarea profesionala a cadrelor didactice iar Primaria municipiului Bacau va suporta cheltuielile în valoare de 140 000 de lei, pentru dotarea cu materiale didactice si mobilier adaptat nevoilor speciale ale beneficiarilor.