Administrator


„Facerea si devenirea judetului Bacau în 7 zile”
Activitatea 1: „Cadrul geografic al judetului Bacau, premisa a identitatii culturale”

 

 

Proiectul judetean „Facerea si devenirea judetului Bacau în 7 zile”, finantat prin fonduri nerambursabile de catre Consiliul Judetean Bacau, se înscrie în preocuparile colectivului de la Asociatia „KARPEN 2010” de a transforma, treptat, Colegiul Tehnic de Comunicatii ,,Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacau într-un centru de promovare a fenomenului cultural bacauan. Astfel, pentru luna septembrie a anului 2017, activitatile propuse sunt:  „Cadrul geografic al judetului Bacau, premisa a identitatii culturale”, „Bacau – calatorie în timp” si „Demografie si etnografie. Armonizarea timpului prezent cu timpul trecut”.

 

Pe 11.IX.2017, ora 13.00, la C. T. C. „Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacau, în sala „Happy Chef”,  s-a derulat evenimentul „Cadrul geografic al judetului Bacau, premisa a identitatii culturale”, care deschide seria celor sapte evenimente propuse în proiect. Membrii catedrei de geografie, din C. T. C. „N. V. Karpen”, împreuna cu invitatii si-au propus sa evidentieze aspectele geografice definitorii ale judetului Bacau, ca premisa a diversitatii culturale.

 

Dupa alocutiunea managerului proiectului, doamna director adjunct, prof. dr. Sova Simona, cu privire la partenerii, scopul si obiectivele proiectului, domnul prof. Vatra Virgil, moderatorul acestei prime activitati, a prezentat invitatii si desfasuratorul evenimentelor zilei. În deschidere, domnul muzeograf Mihai Radu Anghel a prezentat auditoriului, profilul celebrului astronom bacauan Victor Anestin, iar ulterior, metode astronomice de determinare a coordonatelor geografice cu referire la limitele judetului Bacau. Elevii Colegiului „N. V. Karpen”, dar si  elevii de la scolile partenere, Scoala „Mihai Dragan” si Scoala Cleja, au fost  încântati de rezultatul workshop-ului, respectiv, descoperirea semnificatiei atribuite unor  constelatii. La atelierele de lucru organizate a participat un numar de 25 de elevi de la scolile mentionate mai sus, sustinatori în cadrul proiectului. Dupa stabilirea coordonatelor geografice, a conferentiat domnul prof. dr. Padurariu Bogdan, geomorfolog, de la Scoala „Mihai Dragan” Bacau. Dumnealui a evidentiat diferentierile reliefului judetului si a naturii lor cauzale (structuri geologice, litologie s.a.). Elevii de la unitatile scolare amintite au prezentat rezultatul workshop-ului, respectiv, a unor profile topografice transversale prin judetul Bacau si longitudinale pe doua vai, Trotus si Berheci, demonstrând dobândirea competentelor necesare. Trasaturile hidro-climatice esentiale ale judetului nostru au fost evidentiate de domnul profesor Dobos Gabriel de la Scoala Cleja, iar la finalul prezentarii a invitat elevii de la scoala amintita sa prezinte histogramele din sectiunile Bistritei si Trotusului, realizate pe parcursul dezbaterilor. Despre importanta conservarii biodiversitatii în judet a vorbit doamna prof. dr. Macinca Adriana, de la Colegiul National „Vasile Alescandri” Bacau, care  a subliniat rolul ariilor din reteaua Natura 2000. În încheiere, domnul profesor Tanaselea Andrei, de la Colegiul Tehnic de Comunicatii „Nicolae Vasilescu-Karpen” a prezentat o evolutie a activitatilor economice si chiar o prognoza a evolutiei lor pe baza potentialului natural si uman al judetului.

 

La finalul activitatilor, elevii, profesorii colegiului si invitatii si-au exprimat încântarea cu privire la diversitatea si utilitatea aspectelor subliniate de catre organizatori, pentru cunoastere în general , dar mai ales, a fenomenului cultural în particular.

Close Search Window