Administrator




     O delegatie a Comisiei Europene condusa de Carsten Rasmussen, Comisar Sef al Directiei Generale pentru Politica Regionala si Urbana s-a aflat astazi, în Bacau. Discutiile, la care au participat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, reprezentanti ai primariei municipiului Bacau, ai Asociatiei de Dezvoltare Locala Bacau si ai Agentiei de Dezvoltare Nord-Est au fost punctuale si s-au axat pe proiectele strategice ale judetului Bacau, cum ar fi: Centura ocolitoare a municipiului Bacau, Sistemul de termoficare al municipiului, Sistemul integrat de management al deseurilor solide în judetul Bacau, Strategia de dezvoltare urbana a municipiului si Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Bacau.
     Au fost prezentate stadiul lucrarilor, punctele forte dar si obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor aduse în discutie. Astfel, la Soseaua de centura a Bacaului, proiect finantat prin Programul Operational de Infrastructura Mare (P.O.I.M.) a fost reziliat contractul cu firma constructoare din cauza incapacitatii acesteia de a termina lucrarile. Reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au precizat ca în perioada urmatoare va fi realizata o noua procedura de licitatie. În paralel se regândeste solutia tehnica, pâna la sfârsitul anului este programata parcurgerea întregii proceduri de licitatie si atribuire a contractului, urmând ca în ianuarie 2018 sa fie semnat contractul cu noul constructor si în cel mai scurt timp acesta sa primeasca si ordinul de începere a lucrarilor. Perioada programata pentru executie este de 2 ani iar un aspect extrem de important este ca centura ocolitoare va putea face legatura cu Coridorul 4 care leaga sudul (Focsani, Buzau, Ploiesti) cu nordul tarii (Suceava, Siret). Centura ocolitoare va permite si accesul spre vestul tarii, spre Brasov. ”As vrea sa accentuez faptul ca, la aceasta ora, tot judetul Bacau, si în primul rând municipiul este sufocat efectiv de traficul de zi cu zi. Ca  perspectiva, aceasta conexiune între Regiunea Nord-Est si Vestul tarii este mai mult decât necesara daca avem în vedere ca Regiunea Nord-Est este zona de granita a Uniunii Europene. Este foarte important sa stim ce avem de facut de aici încolo, care este foaia de parcurs, care sunt pasii de urmat si în cât timp. Sa speram ca lucrurile vor intra într-un fagas normal iar la începutul anului viitor sa avem desemnat constructorul, care sa se apuce serios de treaba” , a subliniat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
     Un alt proiect de importanta majora pentru judet, care a fost discutat cu reprezentantii Comisiei Europene a fost derularea Proiectului “Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Bacau”. Din pacate, chiar daca proiectul este finalizat sub toate aspectele (activitati, finantare) nu este la aceasta ora operational datorita contestatiei depuse la Curtea Suprema de Justitie de catre unul dintre operatorii de instalatii. Faptul ca instalatiile si statiile nu functioneaza de peste doi ani de zile are un puternic impact negativ. Pe de o parte operatorul trebuie sa transporte toate deseurile colectate direct la depozitul de deseuri din Bacau, ce are un grad de umplere de peste 90 la suta, la o distanta de peste 80 km, costurile pentru populatie sunt mai mari decât cele preconizate. Pe de alta parte, Consiliul Judetean Bacau plateste anual peste 50.000 de euro doar pentru costurile de asigurare a pazei si electricitate. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca la aceasta ora nu se cunosc cu exactitate cu ce costuri vor reporni aceste utilaje. Ca solutie temporara, Consiliul Judetean Bacau a propus înfiintarea pe o perioada determinata a unui serviciu public cu  personal, buget anual si strategie de investitii, care va trebui sa obtina licenta de la ANRSC si va gestiona operationalizarea proiectului pâna ce procedura de licitatie va fi finalizata si contractul semnat. ”Este o solutie temporara. Nu putem sta sa asteptam la nesfârsit pâna când se va debloca la nivel de justitie aceasta situatie pentru ca instalatiile si celulele de depozitare, nefiind folosite si întretinute, se degradeaza iar Consiliul Judetean Bacau va trebui sa plateasca costurile pentru reparatii si întretinere odata ce instalatiile vor fi preluate de operator. Am propus aceasta solutie atât Ministerului Mediului, Ministerului Fondurilor Europene, cât si Comisiei Europene. Avem nevoie de un raspuns scris, legal, pentru ca asa cum este contractul de finantare, noi nu putem avea operatori pentru deseuri decât în urma unei licitatii. Am venit cu solutia unui serviciu public, pe o perioada determinata, dar nu ne putem asuma singuri aceasta raspundere pentru ca ea poate genera o situatie de neeligibilitate. Asteptam un raspuns din partea Guvernului, exista o solutie propusa de noi care se regaseste într-un memorandum, asteptam o hotarâre de guvern si în functie de aceasta vom decide ce cale vom urma pe termen lung. Oricum este important de mentionat ca, la aceasta ora, Bacau nu este pasibil de nicio corectie financiara. Ma bucur ca am putut avea un dialog constructiv cu reprezentatii Comisiei Europene, noi am dat dovada de transparenta totala, ne-am deplasat în teren, unde au  putut constata la fata locului cum stau lucrurile, iar acum asteptam ca concluziile dumnealor sa fie transformate în decizii ferme”, a facut precizari privitor la aceasta situatie presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu.  
     Prezent la discutii, Catalin Gheran, director general în Ministerul Fondurilor Europene a precizat ca în Planul National de Gestionare a Deseurilor a punctat exact pasii ce trebuiesc urmati pentru dezvoltarea sistemului. ”Este foarte important sa începem sa operam cu acest sistem asa cum a fost gândit pentru a putea sa vedem exact unde sunt slabiciunile. Stiu ca sunt discutii pe acest subiect, dar la momentul actual prioritatea noastra este sa-l punem la treaba si ulterior o sa-i puteti constata eficienta. În principiu, ma bucur sa constat ca la nivel judetean si local exista deschidere pentru finantarile noastre si va astept cu noi proiecte”, a declarat Catalin Gheran.
     Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata în judetul Bacau este un proiect fazat, prima etapa urmând a se finaliza la sfârsitul acestui an. Investitiile actuale, realizate prin P.O.I.M. s-au concentrat în special pe statii de epurare în zonele urbane si mai putin pe extindere/reabilitare retele de apa. Acestea vor fi reabilitate pe programul aferent perioadei 2014-2020, când numarul de localitati cuprinse în proiect ajunge la 40 (plecând de la 6 câte sunt acum pe P.O.I.M. 2007-  2013). La faza de Master Plan, valoarea investitiilor se ridica la 172 milioane de euro iar depunerea aplicatiei pentru faza a doua de finantare se va face la începutul anului 2018.
La rândul sau, oficialul european s-a declarat încântat de gradul de implicare al autoritatilor judetene, ”sunt proiecte ambitioase, cu numar mare de beneficiari si, în pofida obstacolelor aparute trebuie gasite solutii si mers înainte. Trebuie sa avem o abordare deschisa, în care vedem exact ce îsi doreste  România si sa-i oferim sprijinul nostru”, a apreciat Carsten Rasmussen, conducatorul delegatiei Comisiei Europene, la finalul întrevederii.
     Dupa discutiile purtate la Consiliul Judetean, delegatia si reprezentantii administratiei publice s-au deplasat în judet pentru a vizita o serie de obiective finantate din fonduri europene cum sunt: ”Modernizarea si amenajarea parcului Bai în Municipiul Moinesti”, ”Modernizarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti” si ”Reabilitare retele de strazi urbane, trotuare si iluminat public în orasul Comanesti, judetul Bacau”. 

Close Search Window