Administrator




     Consiliul Judetean Bacau a organizat ieri, 20 aprilie, împreuna cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST si Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub, evenimentul  „Promovarea oportunitatilor de afaceri bazate pe TIC în judetul Bacau, în context regional”. Desfasurata la Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov”, întâlnirea si-a propus sa aduca fata în fata reprezentantii administratiei publice si mediul de afaceri pentru a identifica atât problemele cu care se confrunta fiecare dintre actori, cât si solutiile si actiunile pe care le pot derula împreuna.
     Au luat cuvântul dl Sorin Brasoveanu, Presedintele Consiliului Judetean Bacau, dl Maricel Popa, Presedintele Consiliului Judetean Iasi si Presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST, dl Cosmin Tomozei, reprezentant al Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau si dna Alina Popa, din partea Clusterului Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub.
     Evenimentul a reprezentat, asa cum a subliniat dl Maricel Popa, Presedintele EURONEST si al Consiliului Judetean Iasi, o premiera. „Nu cred ca, în ultimii 10-15 ani, cele doua judete au mai organizat, împreuna, evenimente care sa tinteasca dezvoltarea comuna. Iasul si Bacaul au pierdut prea mult timp într-o rivalitate cu miza mica. Cred ca, astazi, dam împreuna semnalul ca am înteles ca lupta noastra nu e daca autostrada va trece prin Iasi sau prin Bacau, ci cum sa avem o autostrada în Regiune. Nici Iasul, nici Bacaul nu se pot dezvolta cu adevarat singure. Sunt multe domenii, iar IT-ul e unul dintre ele, în care singura optiune viabila e lucrul în echipa. Iasul devine prea aglomerat pentru companiile de IT care doresc sa se dezvolte. Multe dintre ele se re-orienteaza catre Bacau si Suceava. Clusterul EURONEST este un instrument prin care aceasta colaborare functioneaza. La Bacau a fost înfiintat, printr-un proiect comun, un Masterat bilingv, care pregateste specialisti pentru aceasta industrie. S-au derulat actiuni comune în licee si universitati. Anul acesta, 20 de companii din cluster au câstigat proiecte care însumeaza peste 20 milioane de EURO. Suntem presati si de timp. Trebuie sa actionam acum, daca vrem sa aducem fonduri în Regiune, în orice judet din Regiune. Si trebuie sa actionam diferentiat pe cele doua componente ale acestei industrii care a depasit deja agricultura ca pondere în PIB si în judetul Iasi, si în judetul Bacau: sprijin diferit pentru companiile multinationale si sustinere puternica pentru start-up-uri si antreprenorii autohtoni”, a declarat dl Maricel Popa.
     Presedintele Consiliului Judetean Bacau a propus initierea unui Grup de lucru permanent cu industria, în special cu IT-ul. În acest sens, a fost elaborat un chestionar care încearca sa identifice problemele curente cu care se confrunta oamenii de afaceri din judet, dar si nevoile de dezvoltare pe termen scurt si mediu. „Nici o administratie nu poate fi eficienta fara un mediu de afaceri dinamic si puternic. În acelasi timp, nici companiile nu se pot dezvolta daca autoritatile nu se implica în dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor care sa genereze un mediu social si cultural atractiv. Suntem într-o ecuatie în care trebuie sa lucram împreuna. Încercam, acum, la Consiliul Judetean sa punem la punct o Strategie care sa abordeze într-o maniera integrata dezvoltarea noastra viitoare. Investitiile sunt necesare, si vom accesa toate fondurile pe care le avem la dispozitie, dar la fel de importante, daca vrem sa ne tinem acasa tinerii bine pregatiti, sunt elementele care tin de calitatea vietii. Bacaul, are conform datelor raportate de INS, un procent de 11% din populatie, desi cifra reala este mult mai mare, care a migrat, atât în strainatate, cât si în tara. În acest context, trebuie sa venim si cu o oferta sociala, culturala si de divertisment care sa faca din Bacau un loc în care sa-ti doresti sa fii. Este foarte important pentru regiunea noastra sa punem accent pe acest aspect pentru ca, în fapt este vorba despre ceea ce ne defineste ca identitate”, a declarat dl Sorin Brasoveanu.
    Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub s-a constituit în 2013, la initiativa consiliilor judetene membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST, pentru a raspunde unei probleme punctuale: lipsa resursei umane specializate pentru industria IT, sectorul cu cel mai mare potential de crestere si inovare. Dupa cum arata dna Alina Popa, director executiv EURONEST Iasi, în ultimii 2 ani, contributia sectorului IT la PIB-ul regiunii a depasit contributia agriculturii.
    Consiliul Judetean Bacau este, prin ADI EURONEST, unul dintre cei 21 de membri fondatori, ca si Universitatea Vasile Alecsandri. De la înfiintare si pâna în prezent, activitatea Clusterului a avut la nivelul judetului Bacau rezultate concrete. Amintim astfel despre înfiintarea unui program de studii masterale la Universitatea Vasile Alecsandri, bilingv sau dezvoltarea sistemului de monitorizare a persoanelor cu dizabilitati din Spitalul Moinesti. Sistemul, realizat la nivel de prototip, permite monitorizarea de la distanta a indicatorilor vitali ai pacientilor care au suferit diverse interventii, facilitând astfel accesul unui numar cât mai mare de pacienti la echipamentele medicale si asigurând, totodata, supraveghere medical continua .
    Un alt element important în activitatea Clusterului îl reprezinta sustinerea antreprenoriatului. Clusterul, în parteneriat cu ADI EURONEST, a depus 3 aplicatii în cadrul România Start-Up Plus si Diaspora Start-Up în cadrul carora cei interesati pot primi sprijin (max. 40.000 EUR nerambursabili) si consultanta gratuita pentru deschiderea de noi afaceri si crearea de locuri de munca în judetul Bacau (important de subliniat – Programele România Start-Up Plus si Diaspora Start-Up sunt diferite de Programul Start Up Nation care se va deschide în cursul lunii mai).
    În final, Presedintele Consiliului Judetean Bacau a propus ca astfel de întâlniri sa se desfasoare periodic. „Vom transmite chestionarul tuturor companiilor din Regiune si Camera de Comert ne va ajuta în acest demers. Dupa ce primim si analizam datele, cu sprijinul colegilor de la EURONEST, va invit, la începutul lunii iunie, la o noua întâlnire. Cred ca trebuie sa învatam sa dialogam mai bine, pentru ca multe probleme se pot rezolva doar astfel. Sper ca, într-un viitor nu foarte îndepartat, sa putem avea si o lista a terenurilor disponibile la nivelul judetului Bacau pe care sa o punem la dispozitia investitorilor interesati. Am cerut aceasta situatie anul trecut si am aflat cu surprindere ca nu exista o astfel de centralizare. Sunt, însa, constient ca parteneriatul public-privat e singura solutie pe care o avem pentru a genera plus-valoare si locuri de munca în comunitate”, a concluzionat dl Sorin Brasoveanu.
     Evenimentul a continuat cu un dialog deschis între participanti si organizatori, fiind abordate teme legate de resursele umane din judet, de populatia care a migrat si de modalitati de stimulare pentru revenirea în Regiune, de necesitatea crearii de clustere, ca motoare de dezvoltare regionala si de promovare.

Close Search Window