Consilierii judeteni au votat în unanimitate, în sedinta Consiliului Judetean Bacau care a avut loc astazi, 29 august 2017, proiectul de hotarâre privind ”Bac-Fest. Festivalul National „George Bacovia". Manifestarea, de amploare nationala, va cuprinde simpozioane, lansari de carte, conferinte, spectacole, proiectii video si lansari publice si este programata a se desfasura în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2017.
Evenimentul va reuni oameni de cultura, scriitori din tara si din strainatate, membri ai Academiei Române, profesori universitari, actori, muzicieni, critici de arta, tinere talente literare si artistice etc. Principalul obiectiv al proiectului este valorificarea patrimoniului material si imaterial bacauan prin promovarea creatiei bacoviene, valorificarea mostenirii culturale bacoviene, facilitarea dialogului scriitorilor cu tinerii din liceele si universitatile din Bacau, promovarea si diseminarea rezultatelor activitatii creative a invitatilor, participanti la întâlnirile din cadrul colocviilor dedicate poetului G. Bacovia, întarirea colaborarii dintre institutiile de învatamânt si cultura, respectiv cresterea vizibilitatii contributiei autoritatii publice judetene în sprijinirea actului cultural si artistic zonal.
La manifestarile desfasurate în cadrul proiectului ”Bac-Fest. Festivalul National „George Bacovia", se estimeaza participarea a peste 1000 de persoane (scriitori, editori, cadre didactice, actori, redactori, studenti, elevi, reprezentanti ai institutiilor de cultura din judet si din tara, ai autoritatilor publice locale si judetene etc.). Beneficiarii indirecti sunt comunitatile locala, regionala si nationala.
Parteneri si colaboratori pentru realizarea acestui proiect sunt Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacau, Universitatea „George Bacovia" Bacau, Inspectoratul Judetean Scolar Bacau, Revista de cultura „Ateneu", Filarmonica „Mihail Jora" Bacau, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu" Bacau, Uniunea Scriitorilor din România - filiala Bacau, Teatrul Municipal „Bacovia", Centrul de Cultura „George Apostu" Bacau, Federatia Tinerilor din Bacau, Uniunea Armenilor din România, filiala Bacau si Asociatia ”Patrimonium Bacoviensis”.
Proiectul se doreste a fi o avanpremiera a evenimentelor culturale ale anului 2018, an declarat de catre Comisia Europeana, an al patrimoniului cultural. ”Vorbim despre o multitudine de oportunitati si provocari pentru valorificarea patrimoniului national si pentru conservarea memoriei locale, punând, astfel, în lumina identitatea comunitatilor ca parte integranta a identitatii nationale si europene. În acest context, autoritatile locale, institutiile de cultura si O.N.G.-urile au posibilitatea de a propune proiecte care sa raspunda acestor recomandari europene, prin care sa stimuleze manifestarea specificului local ca parte integranta a ceea ce defineste ideea de Europa unita”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Bacau, în expunerea de motive pentru aprobarea proiectului.
În programul festivalului este inclusa si Gala Premiilor unde vor fi premiati cei mai importanti scriitori si artisti din România. Ea va cuprinde urmatoarele sectiuni:
o Premiul National „ George Bacovia''
o Cartea de poezie (2016)
o Cartea de critica a poeziei (2016)
o Premiul special pentru exegeza bacoviana
o Premiul special pentru valorificarea mostenirii spirituale bacoviene.
Mai multe informatii vor fi disponibile pe site-ul Bibliotecii Judetene ”C. Sturdza” din Bacau: www.bjbc.ro .