Astazi, 13 iulie 2017, la Compartimentul de Radioterapie al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau a fost tratat primul pacient pentru stabilirea planului de terapie cu ajutorul acceleratorului de particule.
Momentul marcheaza inaugurarea de facto a Compartimentului de Radioterapie, la câteva luni de la momentul preluarii investitiei de la constructor. În tot acest timp, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Bacau s-a preocupat de obtinerea autorizatiilor de functionare si de instruirea personalului laboratorului iar pacientii care au nevoie de acest tip de tratament au urmat un program special de pregatire. ”Mai mult decât bucuria de a vedea un proiect de anvergura functional sunt emotionat de aspectul uman al momentului de astazi. Sunt sute de suferinzi oncologici în Bacau care vor putea beneficia, începând de astazi, de tratamente cu cea mai performanta aparatura de radioterapie din tara, pe care, iata, o avem la Bacau. Iar cele câteva luni care au trecut între momentul finalizarii investitiei si începerea tratamentelor nu s-au risipit în zadar. Pe de o parte a existat aspectul administrativ, cu toate autorizatiile si avizele care trebuiau obtinute iar pe de alta parte acesti pacienti care intra în programul de radioterapie, trebuie pregatiti inainte. Am înteles de la specialisti ca sunt tratamente invazive care nu se pot face oricum. Vreau sa asigur bacauanii ca sanatatea ramâne prioritatea numarul unu si sper din suflet ca eforturile noastre sa contribuie la ameliorarea si tratarea unui numar cât mai mare de pacienti. Felicitari echipei care a facut posibile toate aceste lucruri”, au fost cuvintele presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu.
Pâna în prezent au fost programati si consultati 11 pacienti, iar medicii, fizicienii si tehnicienii sectiei au început astazi prima sesiune de tratament pentru o pacienta din Bacau care sufera de o tumora cerebrala.
Valoarea totala a investitiei realizate la noua Sectie de Radioterapie este de peste sase milioane de euro, din care peste 60% o reprezinta valoarea echipamentelor medicale. Modernizarea compartimentului de Radioterapie a presupus reabilitarea integrala a cladirii, care are 24 de paturi si dotare cu echipamente performante. Acceleratorul de particule este de ultima generatie, cu 2 energii de fotoni si 5 grupe de electroni. În România, mai exista un aparat similar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generatie mai veche. Performantele acestui aparat, care poate trata peste 70% dintre tipurile de cancer, determina o adresabilitate catre o gama mai larga de pacienti, zilnic putând beneficia de sedinte peste 20 de pacienti. Se pot realiza iradieri de mare precizie, fara a afecta tesuturile sanatoase din jurul afectiunii tumorale. Anual, cu acest aparat se vor putea face pâna la 15.000 de sedinte de iradiere.
Investitia a fost finantata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice prin Compania Nationala de Investitii.