Administrator


 

 

 

 

Peste 890 de milioane de oameni din 77 de tari ale lumii sarbatoresc astazi, 20 martie 2019, valorile culturii si ale limbii franceze în cadrul Zilei Internationale a Francofoniei.
Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) este cea care, în anul 1998, a creat acest eveniment care reuneste 77 de state din Europa, Africa si Orientul Mijlociu, Asia si Oceania, America de Nord si America de Sud, precum si din zona Caraibilor, tara noastra fiind membra OIF din anul 1993. Limba franceza este vorbita de 220 de milioane de oameni din întreaga lume, în România existând un procent de peste 25% vorbitori de limba franceza.
    Întrucât si în judetul Bacau exista ample preocupari pentru cunoasterea patrimoniului cultural francez si pentru întarirea legaturilor economice, educationale si culturale cu Franta, Consiliul Judetean Bacau, în baza relatiilor de cooperare derulate cu Consiliul Regional Limousin înca din anul 2005, a implementat numeroase proiecte în domeniile cultural, educatie si tineret, sanatate sau administratie publica:
   • „România în Limousin, Bacaul de ieri si de astazi” si „Bacaul si Limousin împreuna prin arta - expozitie de pictura” s-au numarat printre evenimentele culturale organizate în Franta si în România, context care a oferit artistilor plastici bacauani si francezi ocazia de a-si expune lucrarile la „Galeria Verdurier” din Limoges.
  • Proiectul „Ce viitor au tinerii din Europa?” din cadrul programului european „Tineret în actiune” si-a propus sa îmbunatateasca întelegerea problemelor europene de catre tineri. În proiect au participat mai multi elevi de la colegiile din Bacau si Limoges.
   • „Sanatatea vazuta de aproape” a implicat parteneri din domeniul formarii, infirmieri si asistenti medicali din Franta (Institutul de Formare Infirmieri de Îngrijire Limoges) si Bacau (Colegiul „Mihai Eminescu”). Proiectul a avut ca obiectiv principal schimbul de bune practici în vederea cresterii gradului de pregatire a cadelor didactice si realizarea unui sistem de invatamânt sanitar mai performant.
    De asemenea, în baza parteneriatului dintre Consiliul Judetean Bacau si Asociatia Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt, a fost initiat si desfasurat proiectul „Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale sarace bacauane din Valea Zeletinului – promovarea învatarii si consolidarii limbii franceze în vederea dezvoltarii comunitare, în contextul extinderii relatiilor de colaborare cu Franta”, proiect prin care elevii din comunele defavorizate de pe Valea Zeletinului au avut ocazia sa învete sau sa îsi consolideze cunostintele de limba franceza.
    Proiectul „Dialogul francofon - vector de comunicare interculturala”, în colaborare cu departamentul Val d'Oise din Franta si implementat în cadrul programului cultural Saison France-Roumanie 2019, urmareste consolidarea relatiilor economice, stiintifice, culturale si sociale. Partenerii de proiect sunt Consiliul Judetean Bacau si Asociatia Amitie Roumaine Saint-Leu-la-Foret, alaturi de Universitatea „V. Alecsandri” din Bacau, Filarmonica „Mihail Jora”, Maison de I'Europe din Paris, Primaria din Saint-Leu-la-Foret si comunele Colonesti, Motoseni, Stanisesti si Rachitoasa, iar participantii la proiect sunt elevi, studenti, masteranzi, profesori, scriitori, reprezentanti ai administratiei publice si ai mediului asociativ, investitori si oficialitati din cele doua regiuni partenere.

Close Search Window