Administrator





    Managerii spitalelor din judetul Bacau, alaturi de care s-au aflat senatorul Dragos Benea si deputatul Lucian Sova dar si primari si viceprimari ai oraselor Buhusi, Moinesti, Comanesti si Onesti, au participat ieri, 24 februarie 2019, la o întâlnire în vederea adoptarii unei pozitii referitoare la Masterplan-ul pe sectorul sanatate, document care va fi dezbatut astazi, 25 februarie 2019, la Iasi, în prezenta reprezentantilor Ministerului Sanatatii.
    Una dintre prevederile documentului se refera la optimizarea serviciilor publice de sanatate prin reducerea numarului de paturi, în paralel cu închiderea unor unitati sanitare. Serviciile primare de sanatate publica ar urma sa fie furnizate de asistenta comunitara care însa, la aceasta ora este ca si inexistenta.
    De asemenea, datele statistice pe baza carora a fost fundamentat Masterplan-ul sunt din 2015 ceea ce duce la neconcordante cu actuala stare de fapt, acestea necesitând o actualizare.
    La elaborarea documentului nu au fost luate în considerare o serie de principii care, reglementate legislativ ar oferi solutii mai adecvate pentru eficientizarea activitatii sanitare în ansamblu. Astfel, posibilitatea realocarilor interne de paturi în cadrul sectiilor intraspitalicesti, alaturi de modificari ale Codului Muncii sau de politici de resurse umane mai realiste sunt aspecte mai eficiente decât reducerea numarului de paturi.
    În varianta actuala, documentul aduce deservicii grave populatiei pentru ca nu propune nicio strategie concreta pentru cresterea serviciilor de asistenta comunitara. Nu exista o bugetare a acestora si nici o strategie coerenta pentru dezvoltarea lor.
    Prin prisma acestor minusuri, managerii de spitale, sustinuti de parlamentarii bacauani si de primarii UAT-urilor vor argumenta faptul ca masurile propuse în Masterplan trebuie sa fie potrivite realitatii din sistemul sanitar. Aceasta cu atât mai mult cu cât indicatorii spitalelor vizate arata valori care ating pragul de rentabilitate. Cu titlu de exemplu, la Spitalul din Buhusi, în 2017, gradul de ocupare a paturilor a fost de 72%, în 2018 – 88,64%, peste 8,8% din populatia judetului Neamt apeleaza la spitalul buhusean  iar timpul de utilizare a fost de 297 de zile din 365. Atât 2017 cât si 2018 au fost ani încheiati cu excedent bugetar.
    În judetul Bacau exista 1 RMN la 100 000 de locuitori, fapt ce ne apropie de media europeana, comparativ cu 0,5 la 100 000 de locuitori cât este media pe România. Exista în medie, 1 medic la fiecare 7 pacienti ceea ce reprezinta un indice foarte bun. În 2010, judetul Bacau se afla pe locul 2 pe tara, dupa Cluj, ca nivel de investitii în sanatate, ritm care s-a mentinut, fie si daca ne gândim doar la relativ recent înfiintata sectie de radioterapie a carei adresabilitate este foarte mare.
    Concluzia pe care o vor sustine astazi la Iasi reprezentantii administratiei si sistemului medical judetean este aceea ca, desi dezideratul Masterplan-ului este de a îmbunatati serviciile medicale oferite populatiei si de a veni mai aproape de nevoile pacientilor, acesta poate fi atins prin alte seturi de masuri, mai coerente si adaptate realitatii si nu doar prin reducerea numarului de paturi sau închiderea unor unitati sanitare.  

Close Search Window