Administrator





     În perioada 3-5 mai 2019, în Bacau a avut loc reuniunea la nivel de experti dedicata contributiei diferitelor categorii de cetateni europeni din diaspora la dezvoltarea tarii gazda. Evenimentul s-a desfasurat în contextul detinerii de catre România a Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene si a fost organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni împreuna cu Primaria Municipiului Bacau, Consiliul Judetean Bacau si Institutia Prefectului – Judetul Bacau.
    Cele trei zile au au fost marcate de întâlniri de lucru si discutii punctuale pe tema cetatenilor din diaspora, a conditiilor de viata si de munca de care beneficiaza dar si a contributiei lor la dezvoltarea socio-economica a tarilor gazda. Oficiali din opt tari europene au prezentat modul de aplicare a politicilor destinate emigrantilor ceea ce, pentru partea româna, a constituit un model de bune practici.

   Printre tarile reprezentate la conferinta internationala s-au aflat Italia, Irlanda, Grecia, Cipru, Estonia, Polonia, Malta si Germania.
    Prezent la evenimente, Viorel Ilie - ministru pentru Relatia cu Parlamentul - a subliniat faptul ca „Uniunea Europeana este o constructie importanta pentru toate statele membre. Unul dintre fundamentele acestei constructii este libera circulatie a persoanelor iar România a beneficiat din plin în ultimii 12 ani de aceasta libertate care presupune eliminarea oricarei forme de discriminare. Datoria noastra, ca politicieni, este sa ne asiguram ca românii din afara granitelor se bucura de toate drepturile si libertatile la care au dreptul, în deplin acord cu valorile fundamentale care înseamna demnitate, siguranta si respect”.

    Au fost propuse si masuri concrete pentru îmbunatatirea calitatii relatiei cu românii din diaspora, un rol important revenind institutiilor publice: „Fie ca vorbim despre o primarie de oras, despre un consiliu judetean sau prefectura, în fiecare dintre acestea ar trebui sa existe un consilier pentru diaspora care sa tina legatura cu românii plecati în strainatate din localitatea respectiva. Este un aspect important si necesar si avem deja exemple de orase unde aceasta masura functioneaza foarte bine. Pe de o parte mentinem legatura permanent cu românii din afara granitelor, pe de alta parte putem oferi servicii de care familia ramasa în tara ar putea avea nevoie. Si ma refer, de pilda, la batrâni sau la copiii ramasi în grija rudelor”, a precizat Victor Lucian Ionescu, subsecretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni.
Demersul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este unul de pionierat, aducând pentru prima data în dezbaterea la nivelul UE problematica diasporei în context european si cea a implicatiilor pe care imigratia în tarile europene le are în dezvoltarea Uniunii.

    Pentru oaspetii europeni au fost pregatite, la Centrul de Afaceri si Expozitii din Bacau, standuri cu produse culinare traditionale dar si obiecte artizanale si mestesugaresti iar sâmbata dupa amiaza au vizitat Salina Târgu Ocna. Un moment foarte apreciat a fost spectacolul de dansuri si cântece populare sustinut de membri ai Ansamblului „Busuiocul”.

Close Search Window