Administrator




    Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea a sustinut astazi, 6 martie 2019, la Consiliul Judetean Bacau o conferinta de presa în care au fost prezentate concluziile discutiilor purtate cu primarii si managerii de spitale din judet pe tema Masterplan-ului pentru sanatate. Alaturi de ministrul Sorina Pintea s-au aflat senatorul Dragos Benea, directorul Directiei de Sanatate Publica, Alin Nastase, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Marius Savin si managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, Adrian Popa.
    Ministrul Sanatatii a avut o serie de discutii aplicate cu reprezentantii fiecarui UAT unde exista spitale iar concluziile sunt categorice: unde s-au propus planuri de rentabilizare si reconfigurare a unitatilor medico-sanitare nu vor exista închideri de unitati, nici reduceri a numarului de paturi sau disponibilizari de personal. În cadrul discutiilor au fost analizati indicatorii relevanti pentru functionarea fiecarei sectii spitalicesti iar acolo unde acesti indicatori se situeaza sub pragul de rentabilitate de 80%, va exista o reconversie a numarului de paturi. Concret, la sectia de chirurgie a Spitalului din Comanesti, la aceasta ora, indicele de utilizare a paturilor este de 24%, ceea ce înseamna ca 20 din 30 de zile paturile nu sunt ocupate. Reconversia paturilor, ceea ce aduce dupa sine si rentabilizarea presupune ca un numar de 5 paturi din sectia de chirurgie sa fie transferate pentru spitalizarea de zi.
“Am initiat aceste discutii, am analizat indicatorii de baza si activitatea fiecarei sectii tocmai din dorinta de a fi cât mai realisti în procesul de eficientizare si rentabilizare a sistemului medical din România. Masterplan-ul în forma initiala era un document bazat pe o serie de indicatori din 2015 iar solutiile propuse erau în neconcordanta cu realitatile din 2019. Prioritatea noastra a fost sa realizam o radiografie cât mai completa a unitatilor medico-sanitare astfel încât procesul de reconversie si eficientizare sa fie orientat spre scopul ultim al masurilor – acordarea serviciilor medicale de care pacientul are nevoie”, a precizat ministrul Sorina Pintea. Aceasta a subliniat si faptul ca Masterplan-ul este un document obligatoriu pentru atragerea fondurilor europene, prioritara fiind elaborarea lui într-o forma care sa reflecte cât mai fidel realitatea sistemului medical si nevoile reale ale pacientilor.
    La rândul sau, senatorul Dragos Benea a facut afirmatia ca “este momentul ca fiecare manager de spital sa faca o analiza foarte atenta a indicatorilor specifici si a activitatii fiecarei sectii. Nu se doreste taierea numarului de paturi sau închiderea spitalelor însa, acolo unde nu se iau în calcul propunerile de reconversie este foarte posibil sa se ajunga în situatii limita. Logica realitatii este foarte simpla în acest caz: alocarea corespunzatoare a numarului de paturi, în raport cu numarul de cazuri raportate duce la o mai buna utilizare a sumelor decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Ceea ce, implicit, înseamna bani mai multi pentru medicamente, consumabile medicale sau servicii medicale adaptate pacientului”.
Afirmatia a fost completata cu exemplul concret al Maternitatii din Bacau. Pe de o parte, gradul de ocupare al paturilor pe aceasta sectie este de 50%, pe de alta parte exista sectii, ca de pilda medicina interna sau nefrologia, care au un grad de utilizare mult peste medie. Reconversia (si echilibrarea veniturilor si cheltuielilor) înseamna ca paturile nefolosite vor fi puse la dispozitia sectiilor unde exista deficit.
    “Nu ne dorim sa închidem spitale, nici sa reducem numarul de paturi. Pentru ca, dincolo de statistici, analize si indicatori, vorbim despre un singur lucru – despre sanatate! ªi despre capacitatea de a oferi pacientilor serviciile de care au nevoie!”, a fost concluzia ministrului Sanatatii, Sorina Pintea.    

Close Search Window