Administrator


 

 

Astazi, 21 februarie 2019, între orele 11.00 - 13.00, în Sala Mare a Consiliului Judetean Bacau a avut loc prezentarea si dezbaterea rezultatelor preliminare ale partii întâi a Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean Bacau (PATJ) - Analiza Situatiei Existente.
Consiliul Judetean Bacau actualizeaza Planul de Amenajare a Teritoriului Judetean în conformitate cu Legea nr. 350/2001 cu modificarile si completarile ulterioare. În prezent, în cadrul acestui proces, se afla în curs de finalizare Partea 1 a PATJ Bacau - Analiza Situatiei Existente cu date incluse în baza de date geospatiale realizata în format GIS.
În cadrul dezbaterilor, dupa prezentarea rezultatelor analizei preliminare, participantii, în principal institutii avizatoare si implicate în amenajarea teritoriala si urbanism, asociatii profesionale si operatori economici au prezentat propuneri de completare a informatiilor cuprinse în analiza diagnostic.
PATJ reprezinta un proiect comun, la a carui realizare trebuie sa contribuie atât UAT-uri cât si institutii locale si centrale, începând din faza de culegere a datelor pentru realizarea etapei de analiza, continuând cu etapa introducerii datelor dar si actualizarea periodica a bazelor de date dupa finalizarea implementarii proiectului.
Prin coordonarea datelor provenite de la diversele institutii locale si centrale, PATJ Bacau ofera, la nivelul comunitatii, urmatoarele avantaje:
•    asigura fundamentarea deciziilor si a proiectelor elaborate de primarii si alte institutii locale pentru obtinerea finantarilor;
•    asigura integrarea teritoriului judetean în circuitul economic regional si national;
•    identificarea problemelor si localizarea spatiala, precum si disfunctionalitatile si elementele ce conditioneaza dezvoltarea judetului.
Noutatea Planului de Amenajarea a Teritoriului Judetean Bacau actualizat consta în faptul ca acesta are asociata o platforma deschisa care contine harti tematice interactive, care vor fi actualizate în timp real si care va eficientiza procesul decizional în institutiile partenere si în cadrul UAT-urilor. Totodata, prin platforma GIS se va asigura accesul la o baza de date comuna, care contine informatii din domenii conexe - geografie, mediu, economie, transporturi, demografie, infrastructura, patrimoniu - ca suport pentru decizii sectoriale si raportari catre institutii centrale.
Dupa finalizarea analizei diagnostic, urmatoarele etape în actualizarea PATJ constau în elaborarea Strategiei de dezvoltare teritoriala a judetului, urmata de Planul de actiune, crearea si administrarea bazei de date în format GIS.

Close Search Window