În perioada 21-22 septembrie a.c, o delegatie de experti în domeniul protectiei copilului din Ucraina va efectua o vizita de lucru în judetul Bacau.
Principalul scop al vizitei delegatiei ucrainiene il reprezinta acumularea cunostintelor necesare in procesul de reforma a sistemului de protectie a copilului. Mai exact, membrii delegatiei vor primi informatii despre pasii ce trebuie urmati in vederea dezinstitutionalizarii copilului, vor beneficia de date certe referitoare la etapele reformei, provocarile intampinate, oportunitatile create, lectiile invatate si solutiile implementate de catre echipa de specialisti ai judetului Bacau, in contextul in care Bacaul a fost judet pilot in ceea ce priveste dezinstitutionalizarea, si pentru celelalte judete din Romania.
O prima intalnire pentru conturarea strategiei necesare pentru aplicarea politicilor de dezinstitutionalizare din Ucraina a avut loc in luna martie a.c, cand la invitatia Administratiei Prezidentiale din Ucraina, institutiile se specialitate din Romania au fost reprezentate de Sorin Brasoveanu - director al DGASPC Bacau – judetul nostru fiind unul dintre primele judete din tara ce se afla in etapa finalizarii acestui proces de dezinstitutionalizare.
Programul celor doua zile include întâlniri cu reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai institutiilor publice si profesionistii din cadrul DGASPC Bacau, precum si vizitarea unor servicii sociale create în procesul de reforma a sistemului de protectie a copilului.
Pe agenda discutiilor la întâlnirile membrilor delegatiei cu reprezentantii autoritatilor din judetul Bacau se vor afla teme precum: rolul Consiliului Judetean Bacau în realizarea reformei sistemului de protectia a copilului, respectiv pasii ce au fost urmati de DGASPC în procesul trecerii de la îngrijirea institutionala la îngrijirea în servicii de tip familial, dezvoltarea serviciilor sociale la nivelul judetului Bacau.
În cadrul celor doua zile, oaspetii ucrainieni vor vizita: Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii „Morcoveata”, un apartament social, Complexul „Strand” din cadrul Centrului Rezidential ProFamilia, o casa de tip familial pentru copii cu dizabilitati din cadrul Centrului de Servicii Sociale „Ghiocelul”, Centrul de Recuperare pentru copilul cu dizabilitati din cadrul Centrului de Servicii Sociale „Ghiocelul” si o familie de asistenti maternali profesionisti care are în îngrijire copii cu dizabilitati.
Vizita de lucru din judetul Bacau este urmata de întâlniri la nivel central cu Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si presedintele Autoritatii Nationale Pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.
Din delegatie vor face parte: MYKOLA KULEBA - Avocatul Copilului, din partea Institutiei Prezidentiale, OLENA REMEN - Director al Unitatii de Sprijin Executiv pentru Avocatului Copilului - Administratia Prezidentiala, RUSLAN KOLBASA - Director Departament Protectia Drepturilor Copilului si Probleme de Adoptie, SYMONENKO TITIANA – Sef Departament Educatie pentru Copiii cu Nevoi speciale - Ministerului Educatiei, ROMANOVA NATALIA – Director adjunct al Administratiei de Stat - Regiunea Chernygov si MARIANA IANACHEVICI – Presedinte Coalitia Childpact, Presedintele Aliantei ONG-urilor active în domeniul Protectiei Sociale a Copilului si Familiei din Republica Moldova. Delegatiei se alatura si reprezentantul UNICEF România, Eduard Petrescu cu scopul de a prezenta oaspetilor ucrainieni modelul pachetului minim de servicii integrate, de asemenea, model pentru care judetul Bacau.