Administrator



   
    Consiliul Judetean Bacau a fost miercuri, 31 august, gazda unei întâlniri care si-a propus familiarizarea reprezentantilor Biroului Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, Basil Rodriguez si Amirhossein Yarparvar, experti în domeniul sanatatii si nutritiei, cu modelul de servicii integrate la nivelul comunitatii, dezvoltat în parteneriat de UNICEF si institutiile judetene cu responsabilitati în domeniul protectiei sociale, sanatatii si educatiei. Membrii echipei de proiect, medici, asistenti, psihologi, împreuna cu reprezentantii UNICEF au trecut în revista realizarile, dar si minusurile proiectului ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatilor”, demarat în 2014 si care se va derula pâna în 2019.
    ”Prioritatea noastra este acordarea de servicii integrate la nivelul judetului, iar proiectul raspunde foarte bine acestui obiectiv. Vorbim despre un parteneriat între Consiliul Judetean Bacau, Prefectura (împreuna cu institutiile deconcentrate), Colegiul Medicilor si Ordinul Asistentilor, de autoritati publice locale si despre 45 de comunitati beneficiare ale acestui proiect. Vorbim  despre servicii oferite de catre personalul specializat angajat în cadrul proiectului, aproximativ 170 de persoane-asistenti sociali, consilieri scolari, asistenti medicali comunitari, educatori parentali, mediatori sanitari. Amintesc în acest sens, despre accesul populatiei la serviciile medicale de baza, despre identificarea din timp a situatiilor de risc pentru familii, copii si batrâni sau decongestionarea presiunii asupra Unitatii de Primiri Urgente, fapt deloc neglijabil în masura în care unele urgente pot fi rezolvate de catre asistentii comunitari, la nivel local”, a precizat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
    Una dintre provocarile careia îi raspunde proiectul este reducerea discrepantelor dintre mediul rural si cel urban referitor la personalul medical sau sanitar din comunitati. Pentru ca, daca în mediul urban exista un numar de 591 de medici la 10 000 de locuitori, în mediul rural al judetului Bacau sunt doar 83 de medici la 10 000 de locuitori. Personalul  specializat în cadrul proiectului, asistenti comunitari, educatori parentali, psihologi, mediatori scolari, vine sa reduca acest deficit.
    Desigur, activitati de implementat în acest proiect sunt înca multe, dar, asa cum afirma Basil Rodriguez, reprezentant UNICEF pentru Europa Centrala si de Est si pentru Comunitatea Statelor Independente ”întrebarile fundamentale ale oricarei strategii sunt – cum crestem accesul populatiei, în special al grupurilor vulnerabile la serviciile de baza si cum crestem calitatea serviciilor oferite?” Întrebari la care acest proiect ofera raspuns prin integrarea serviciilor sociale, de sanatate si educatie, la nivelul comunitatilor.  ”Pentru urmatorii ani, reafirm angajamentul asumat de Consiliul Judetean pentru sustinerea implementarii acestui model, care reuneste serviciile de educatie, protectie sociala si sanatate sub coordonarea autoritatilor locale, beneficiind de sprijin tehnic si metodologic din partea autoritatilor judetene”, a conchis presedintele Consiliului Judetean Bacau.

Close Search Window