Administrator

 

Planul de acțiune locală și europeană pentru salvarea persoanelor afectate de sărăcia energetică

 

Local and European Action Plan to Save Struggling Populations from Energy Poverty

101138800 - LEAP-STEP

 

Județul Bacău este partener în baza Contractului de finanțare 101138800 - LEAP-STEP din 04.12.2023 în cadrul proiectului "Planul de acțiune locală și europeană pentru salvarea persoanelor afectate de sărăcia energetică" (Cod: 101138800 - LEAP-STEP).

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană în cadrul liniei de finanțare EACEA.B – Creativity, Citizens, EU values and Joint operations axa B3 – Citizens and EU Values. Programul Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), Apelul Network of Towns (CERV-2023-CITIZENS-NT).

Proiectul, în valoare totală de 169.160 Euro, este coordonat de Maison de l”Europe Paris și reunește 8 parteneri locali din 7 state membre ale Uniunii Europene (Germania, Spania, Franța, Ungaria, Lituania, Portugalia și România ) care vor crea un consorțiu european cu scopul de a educa și disemina informațiile și bunele practici referitoare la combaterea problemelor climatice, eficiența energetică și reducerea “sărăciei energetice”.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 20 de luni, respectiv ianuarie 2024 – august 2025 și reunește în cadrul unui consorțiu parteneri: din 7 state europene

  • Diputacion de Avila - Spania 
  • Alytaus miesto savivaldybes administracija  - Lituania
  • Ville de Vincennes - Franța
  • Europa HAZ - Ungaria
  • Instituto Europeu de Estudos Superiores-I.E.E.S.- Portugalia
  • Consiliul Județean Bacău - România
  • European Journalists Association -THE COMMUNIC  - Luxemburg

 

Proiectul își propune educarea persoanelor defavorizate din Uniunea Europeană cu privire la problemele climatice și cele legate de energie în scopul conștientizării și adoptării unui comportament responsabil, educat care să conducă la reducere consumului și adoptarea unor soluții eficiente împotriva ”sărăciei energetice”.

Astfel, consorțiul creat la nivel european din partenerii din proiect își propune să identifice și să promoveze soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru a atenua impactul economic și social al accesului limitat al categoriilor defavorizate la resurse, în general, și, în mod special, la resursele energetice. Acest fenomen social, denumit generic ‘sărăcia energetică” nu este o fatalitate, ci se manifestă la nivelul întregii societăți în contextul actual și necesită disciplină și efort și adoptarea unor gesturi și comportamente adecvate.

 

Activitățile proiectului se adresează cetățenilor de toate vârstele și din toate mediile, în special cei afectați de sărăcia energetică și includ:

  • identificarea  și transferul de soluții și bune practici între partenerii europeni,
  • organizarea a 8 conferințe și 7 expoziții la sediul fiecărui partener pe tema sărăciei energetice și a mijloacelor de combatere a acesteia  adoptate la nivel local.

Proiectul se va desfășura în 3 etape:

Faza 1: Vor fi organizate 8 conferințe la sediul fiecărui partener implicat, vizând în principal categoriile vulnerabile dar și publicul larg pentru a crește gradul de conștientizare a obiectivelor proiectului, ale "Pactului Verde European", problema sărăciei energetice, valorile europene și cetățenia activă. La finalul reuniunilor, partenerii vor face o primă evaluare a impactului sărăciei energetice la nivel local.

Faza 2: Se vor avea în vedere consultări între cei 8 parteneri pentru a identifica soluții și a facilita schimburi de bune practici între partenerii europeni.

Faza 3: Ca urmare a schimburilor realizate, partenerii vor proiecta și realiza o expoziție care va fi prezentată în fiecare dintre țările implicate. Expoziția va evidenția diferite acțiuni și soluții implementate la nivel local pentru a lupta împotriva sărăciei energetice. Expoziția va prezenta povești de succes, experiențe și angajamente asumate de către fiecare partener.

În contextul actual, caracterizat de criza mondială energetică fără precedent care a dus la agravarea fenomenului de sărăcie energetică, care afectează toate segmentele societății, participarea județului Bacău în acest proiect este oportună, atât prin accesul la informații și schimbul de bune practici, cât și ca o oportunitate de promovare a inițiativelor locale și a proiectelor aflate în execuție care vizează eficientizarea energetică și  implementarea unor soluții cu impact bugetar redus.

 

 

Close Search Window