Administrator


Presedintele si Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, dl. Dragos Benea si dl. Dumitru Braneanu, au deschis evenimentul de lansare regionala a Ghidului «CELE MAI FRUMOASE SATE DIN ROMÂNIA» care a avut loc în data de 21 mai 2012, ora 9:30 la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau.

Au mai luat cuvântul, presedintele executiv al Asociatiei «Cele mai frumoase sate din România», dl. Nicolae Marghiol, initiatorul evenimentului si reprezentantul asociatiei  partenere în cadrul unor programe, proiecte, evenimente pe care Consiliul Judetean Bacau doreste sa le realizeze împreuna în scopul valorizarii, conservarii si promovarii mostenirii culturale si spirituale a spatiului rural «bacauan», ca pârghii ale dezvoltarii durabile a acestui areal dar si a întregului judet; secretarul general al Institutului Francez Iasi, reprezentantul Ambasadei Frantei în România, dl. Charles Flamand si directorul Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau, d-na  Lacramioara Istina.

La eveniment au participat  reprezentanti ai comunelor Ruginoasa, Ceplenita si  Vânatori – jud. Iasi, primarii comunelor: Palanca, Agas, Brusturoasa, Oituz, Gaiceana, Colonesti – jud.Bacau si  reprezentanti ai comunelor  Ghimes Faget si Poduri din jud Bacau.

Programul evenimentului a cuprins: Lansarea regionala a ghidului; Produs în satul meu – prezentarea si degustarea de produse gastronomice traditionale si prezentarea de mestesuguri specifice zonelor rurale din judetul Bacau, un spectacol folcloric oferit de Ansamblul «Busuiocul», care a încântat sufletul si privirea celor prezenti la eveniment si Seminarul ”Cele bune în desaga adunate” – proiecte de succes, la o vorba cu primarii si reprezentantii comunelor judetelor: Iasi, Neamt si Bacau.

Deschiderea Seminarului ”Cele bune în desaga adunate” a fost facuta de Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Dumitru Braneanu, de dl. Nicolae Marghiol, presedintele Asociatiei «Cele mai frumoase sate din România»,  si de directorul Cancelariei Prefectului judetului Bacau, d-na Carmen Cioltan.

Au avut interventii primarii comunelor: Agas - dl. Doru Merlusca, Brusturoasa - dl. Sorin Antonoaie, Palanca – dl. Adrian Palistan, care au prezentat proiecte de succes implementate în comunitatile de unde apartin.

Totodata, dl Vlad Ochiros,  managerul Grupului de Actiune Locala (GAL) “Valea Muntelui” a facut o succinta prezentare a acestui GAL iar d-na Marioara Merlusca,  presedinta Asociatiei Crescatorilor de animale (Valea Muntelui) a prezentat un proiect de succes implementat în parteneriat cu autoritatile locale ale comunelor: Agas, Brusturoasa, Palanca si Ghimes Faget.

D-nul prof. Andrei Bârsan din comuna Ghimes-Faget  a prezentat un film documentar “Ucidem Miorita?”  despre  pitorescul natural al zonei cu traditiile si obiceiurile locului   (cresterea oilor, transhumanta, fabricarea traditionala a sortimentelor de brânza si viata ciobanilor de pe Valea Munteluui).

D-na Camelia Zamfir împreuna cu dl. Ion Zamfir, experti în  probleme de mediu si reprezentanti ai  Asociatiei „Prietenii Pamântului”, com. Brusturoasa au prezentat proiecte implementate cu finantare europeana printre care proiectul finantat de Guvernul Norvegiei „Comunitati mici, scolile si ONG-urile din România promoveaza solutii energetice prietenoase climei”  si proiectul PROGRES - privind gestionarea reducerilor de emisii la nivel local co-finantat  de programul de granturi mici al fondului Global de Mediu.

Despre cum putem sa dezvoltam zonele rurale, fie prin accesarea si atragerea de fonduri europene sau prin dezvoltarea agriculturii bio, au facut prezentari d-na Codrina Pascaru, directorul Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bacau, dl. Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole Bacau si d-na dr. ing Iulia Barbu, Asociatia Bioagricultorilor din Moldova “BIOMOLD” .

În satul românesc arta si mestesugul reprezinta expresii ale vietii comunitatii. Din pacate vechea civilizatie sateasca, de un mare echilibru interior, este pe cale de destramare, în schimb, din fericire în judetul Bacau, mai exista zone unde se mai pastreaza aceste nestemate ale sufletului satului românesc. Mai multe amanunte despre patrimoniul material si imaterial a acestor zone (Valea Trotusului si a Tazlaului) au fost  “povestite” de dl prof. universitar dr. Constantin Parascan de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza“din Iasi  si de dl. Iulian Bucur seful sectiei de  etnografie a Complexului Muzeal  "I. Antonescu" Bacau.

Directorul Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Bacau, dl. Florin ZANCESCU si d-na Feodosia ROTARU, muzeograf la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, la finalul Seminarului, pe cei prezenti i-au purtat în atmosfera "Festivalului judetean de folclor si Târgul de mesteri populari de la Slanic Moldova", care se organizeaza în scopul revitalizarii culturii populare, respectiv a folclorului si a artei traditionale, elemente care pastreaza identitatea satului românesc.

Moderatorii Seminarului au fost dl Dumitru Braneanu – Vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau si d-na Luciana Pascu-Cârlan (consilier în cadrul Directiei Integrare Europeana) iar prezentarea tehnica a fost asigurata de d-na Simona Tiron (sef Serviciu  Public Judetean pentru Promovarea Turismului)

Concluziile Seminarului au fost trase de catre dl. Nicolae Marghiol si dl. Charles Flamand iar cuvântul de închidere a evenimentului a fost rostit de Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, dl. Dumitru Braneanu: ”Avem încredere ca astfel de manifestari au menirea de a promova potentialul turistic din mediul rural românesc sub toate formele de manifestare. Avem datoria morala sa facem tot ce depinde de noi ca autoritati, pentru a mentine dezvoltarea durabila a satului românesc”. 

Close Search Window