Administrator


Consiliul Judetean Bacau a participat vineri, 6 decembrie, la evenimentul de lansare a ghidului bilingv, român-francez, "Cele mai frumoase sate din România". Desfasurat în ambianta Muzeului Satului din Bucuresti, evenimentul s-a bucurat de participarea domnului Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, a domnului Benoit Rutten, delegat al regiunii Wallonie – Bruxelles, Excelentei Sale Philipe Gustin, Ambasador al Republicii Franceze la Bucuresti si a Excelentei Sale Jean Hubert Lebet, Ambasador al Elvetiei la Bucuresti.

În deschiderea msanifestarii, domnul Nicolae Marghiol, presedintele executiv al Asociatiei "Cele mai frumoase sate din România" declara "România este una dintre cele mai bogate tari din Europa în ceea ce priveste patrimoniul material si imaterial. Acesta este lada noastra de zestre, el este totodata trecutul si viitorul nostru. Suntem astazi români pentru ca stramosii nostri, taranii satului românesc, prin munca, sudoare si inspiratie divina au nascut si sadit valori pe care, iata, astazi, le mostenim".

Asociatia "Cele mai frumoase sate din România" propune o noua viziune de dezvoltare durabila a satului românesc, dezvoltare prin mostenirea culturala. Proiectul "Cele mai frumoase sate" propune ca satele frumoase ale României, sate reprezentative din fiecare judet al tarii sa se dezvolte pe baza mostenirii lor materiale si culturale, fie ca este vorba despre dezvoltarea si valorificarea produselor agricole si traditionale, de traditii si obiceiuri unice, de natura si peisaje deosebite sau de agroturism. Referitor la acest aspect, Excelenta Sa Philipe Gustin, Ambasador al Republicii Franceze la Bucuresti afirma: "datorita acestui proiect de promovare vom avea ocazia sa redescoperim satul românesc în toata diversitatea sa. Satul românesc are un patrimoniu arhitectural, cultural si natural unic în Europa. Se promoveaza în acest fel bogatia si diversitatea, de multe ori ignorata, a ruralitatii românesti si este astfel un instrument de dezvoltare economica durabila a teritoriului".

Judetul Bacau a participat la acest proiect cu satele: Ciughes Palanca, Poiana Sarata- Oituz si Dofteana. Produsele specifice promovate au fost produse traditionale gastronomice precum: pestele în cetina de brad, zacusca si pateu din pastrav (Ciughes-Palanca), cozonacii de la Dofteanasi poale în brâu, uscatele din zona Oituz, dar si  mestesuguri transmise din "tata în fiu" din zona Oituz: olaritul si tesutul.

În cadrul manifestarii despre comunele bacauane regasite în ghidul "Cele mai frumoase sate din România" si despre produsele traditionale specifice judetului Bacau a vorbit dl. Braneanu Dumitru si d-na Dana Pricopie, iar despre importanta valorificarii si promovarii produselor traditionale românesti a vorbit d-na Luciana Pascu-Cârlan, care a mai prezentat ca produs traditional specific al judetului Bacau – poarta de lemn din zona Casin, emblema si expresia sufletului casunean. Prezentarea a fost facuta prin intermediul albumului de exceptie "Portile de lemn ale satului. Portile sufletului", autor Constantin Tudose. 

Close Search Window