Administrator


 

    Peste 350 de tone de compost de înalta calitate sunt disponibile pentru agricultorii din judetul Bacau. Folosit ca si îngrasamânt natural în agricultura, cu proprietatea de a pastra recolta bio în proportie de 100%, compostul este produs de statia de compostare de la Onesti,  parte a complexului de deseuri, realizat de catre Consiliul Judetean Bacau, în calitate de unic co-finantator, în cadrul proiectului cu finantare europeana “Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Bacau”.
    Statia de compostare, administrata de catre operatorul EcoSud este proiectata sa proceseze 8500 tone/an de deseuri menajere biodegradabile, deseuri verzi din parcuri si gradini, deseuri biodegradabile din piete, cantine, restaurante, sau alte tipuri de deseuri biodegradabile asimilabile celor menajere.
    Procesul de compostare se realizeaza pe etape si presupune: 
1. Sortarea mecanica a deseurilor, folosind un ciur rotativ, astfel încât fractiunile mai mici de 80 mm sunt maruntite, tocate si depozitate în zona de fermentare intensiva;
2. Compostarea intensiva a deseurilor – gramezile de deseuri sunt acoperite cu o membrana, prevazuta cu  aerare fortata. Procesul dureaza în total 4 saptamâni, fiind supravegheat cu ajutorul unui program automatizat,  timp în care volumul materialului si greutatea sunt reduse.
3. Maturarea – proces care dureaza pâna la 12 saptamani, finalizat odata cu încheierea activitatii biologice a materialului, când toate substantele care se pot descompune au fost stabilizate.
    Compostul obtinut la Statia de compostare Onesti are indicatori de calitate foarte buni, analizele realizate de laboratoare acreditate din Germania aratând pH alcalin, bogat în azot, potasiu, calciu, magneziu, cu încarcare zero în ceea ce priveste metalele grele. Ceea ce îl face foarte bun pentru utilizarea în agricultura.
    Între beneficiile folosirii compostului ca îngrasamânt, amintim:
-    Îmbunatatirea structurii solului si a rezistentei sale la eroziune;
-    Îmbogatirea solului cu substante nutritive necesare plantelor în mod treptat, natural, asigurând îngrasaminte solului în permanenta;
-    Cresterea faunei solului;
-    Diminuarea efectelor negative ale agentilor toxici ca persticidele sau metalele grele;
-    Rezolvarea problemei schimbarilor climatice, deoarece compostul retine dioxidul de carbon la nivelul solului.
Cantitatea si calitatea compostului obtinut la  Statia de compostare Onesti demonstreaza înca o data faptul ca prin realizarea acestei investitii, Consiliul Judetean Bacau contribuie la protejarea mediului înconjurator si la protejarea sanatatii populatiei, procesul de compostare însusi reprezentând o forma naturala de reciclare, în urma caruia se obtine  un produs de înalta calitate într-un timp cât mai scurt.

 
Close Search Window