Presedintele Camerei deputatilor, Marcel Ciolacu, împreuna cu Sorin Grindeanu, fost prim-ministru s-au aflat astazi în Bacau pentru o vizita de lucru la santierele celor mai mari proiecte de investitii bacauane din ultimii ani: Aeroportul International ”G. Enescu” Bacau (AIGE) si Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Acestia au fost însotiti de europarlamentarul Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, Sorin Brasoveanu si de echipele de management ale celor doua institutii care au punctat detaliile tehnice ale fiecarui obiectiv în parte.
Aeroportul bacauan a beneficiat în ultimii ani de 2 proiecte mari de infrastructura, cu finantare din fonduri europene, care au facut ca acesta sa fie printre cele mai mari si moderne aeroporturi de tara.
Valoarea însumata a ambelor proiecte se ridica la 61 de milioane de euro, din care 75% au fost asigurati de Uniunea Europeana, 23% de Guvernul României si 2% - confinantare a Consiliului Judetean Bacau.
Primul proiect, în valoare de 18 milioane de euro, început în 2015 a fost cel de ”Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport aerian”, prin care au fost date în folosinta, în 2019, noul terminal de pasageri, turnul de control si anexa administrativa, uzina electrica, terminalul intermodal pentru transport rutier, rezervorul de apa antiincendiu si statia pompare, garajul auto si centrala termica; în primavara acestui an fost data în folosinta si parcarea aeroportului, cu o suprafata de peste 18.000 mp si capacitate de 300 de locuri.
La finalul anului trecut a fost data în folosinta si Strada Aeroportului, complet modernizata, cu patru benzi de circulatie, la care s-a adaugat una pentru urgente. Lucrarile au fost complexe si au inclus si refacerea retelei de canalizare la o adâncime de patru metri si înlocuirea completa a retelelor electrice si de aductiune a apei. Strada Aeroportului, investitie de aproximativ 2,2, milioane de euro a fost finantata în proportie de 95% de Consiliul Judetean Bacau.
Al doilea proiect extrem de important pentru dezvoltarea AIGE, care se afla în implementare, are ca rezultat Cresterea capacitatii portante si modernizarea pistei pentru aterizare-decolare, cu lungimea de 2500 metri si latimea de 80 metri. Finantarea atrasa pentru aceste investitii este de peste 43 de milioane de euro. Lucrarile pentru modernizarea pistei se apropie de final.
„Aeroportul International ”G. Enescu” din Bacau a fost si este unul din obiectivele majore de investitii, prin proiectele pe care le-am implementat aici în ultimii ani urmarind sa crestem atractivitatea aeroportului, sa atragem noi operatori de zbor, sa avem mai multe destinatii, mai multi turisti, odata cu cresterea confortului si sigurantei pasagerilor. Este relevant din aceasta perspectiva faptul ca peste 450 de mii de persoane au ales, în ultimul an, Aeroportul International din Bacau iar numarul lor este în crestere. De saptamâna viitoare cele doua companii aeriene vor putea opera spre 22 de noi destinatii din 11 tari europene”, a subliniat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
Un moment de impact deosebit a fost în mai 2018 când Comisia Europeana a acordat aeroportului bacauan dreptul de a primi compensatia de ajutor de stat, în valoare de peste 56 de milioane de euro, returnând în felul acesta din banii investiti de Consiliul Judetean Bacau la modernizarea infrastructurii aeroportuare. Aeroportul ”G. Enescu” a devenit în acest fel primul aeroport din România si al treilea din Europa pentru care a fost aprobata masura acordarii ajutorului de stat.
La Spitalul Judetean de Urgenta Bacau oficialii au vizitat santierele în lucru de la obiectivele mari de investitii, respectiv al doilea buncar al Sectiei de radioterapie, cladirea spitalului vechi, Pediatria si Heliportul.
La finalul lunii august a acestui an a fost dat startul pentru organizarea de santier a lucrarilor de executie la cel de-al doilea buncar al Sectiei de Radioterapie.
Constructia cladirii estimata, conform devizelor, la aproximativ 1,2 milioane de euro este finantata din bugetul propriu al Consiliului Judetean Bacau.
Achizitia acceleratorului de particule din dotarea buncarului, care a fost deja comandat este finantata tot din bugetul Consiliului Judetean Bacau, valoarea acestuia fiind de 3,6 milioane de euro.
Lucrarile de extindere si construire a celui de-al doilea buncar se vor realiza fara a întrerupe activitatea medicala a sectiei si fara a modifica instalatiile existente.
La cladirea Spitalului vechi se lucreaza la turatie maxima pentru amenajarea, extinderea si reabilitarea termica a cladirii, cu o valoare a proiectului de aproximativ 5,7 milioane euro, bani alocati de Compania Nationala de Investitii.
Si la sectia de Pediatrie, corpurile A si B se executa lucrari reparatii capitale, proiectul în valoare de 6.661.363 Euro, fiind finantat din bugetul propriu CJ.
Cel de-al patrulea santier de proportii este pentru modernizarea, extinderea, dotarea infrastructurii Unitatii de Primiri Urgente si realizarea heliportului. Investitia, de peste 3,4 milioane de euro este finantata din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operational Regional 2014-2020.
„Prin finalizarea acestor lucrari, pacientii S.J.U. Bacau dar si ai altor spitale din regiune vor beneficia de serviciu de transport aerian cu elicoptere SMURD iar infrastructura spitaliceasca de urgenta va fi reabilitata, modernizata si dotata la standarde europene. De la începutul mandatului meu ca presedinte al Consiliului Judetean a fost stabilita lista de prioritati ale judetului iar sectorul de sanatate este, cu certitudine, prioritar. Am depus toate eforturile pentru accesarea si atragerea cât mai multor fonduri pentru finantare si, iata, rezultatele se vad. Bacauanii vor avea la dispozitie servicii medicale noi, performante care vin sa se adauge celor deja existente care fac din spitalul bacauan unul dintre spitalele publice de top, din regiune”, a mai adaugat Sorin Brasoveanu.