Administrator


Consiliul Judetean (C.J.) Bacau  a primit astazi, 19 martie, vizita unei delegatii compusa din 36 de elevi si profesori din sase tari (Islanda, Slovenia, Anglia, Irlanda, Spania si Turcia), care, alaturi de Colegiul Henri Coanda din Bacau sunt parteneri în proiectul Comenius “Vocea democratiei în actiune” (“Finding my voice, democracy in action”).

Dragos Benea, presedintele C.J. le-a adresat participantilor un calduros mesaj de întâmpinare, urmat de o prezentare a judetului Bacau si a institutiilor administratiei publice locale. În cadrul discutiilor libere, elevii si profesorii au dorit sa cunoasca mai mult despre sistemul administrativ din România, despre profilul si reprezentarea de gen a consilierilor judeteni, despre pozitia României fata de Schengen, si U.E. si despre dorinta de aderare în Uniunea Europeana a unor noi state, ca de pilda Islanda, Turcia, Moldova.

Colegiul “Henri Coanda” Bacau a primit, pentru anii 2010-2012, finantare europeana pentru un parteneriat scolar multilateral cu Islanda, Irlanda, Anglia, Spania, Slovenia, Turcia.  Acesta a fost primul parteneriat Comenius al Colegiului “Henri Coanda” din Bacau fiind coordonat în institutia bacauana de catre prof. Iuliana Caraghin. Institutiile implicate sunt: Verzlunarskoli Islands Reykiavic – Islanda, IES Jose Conde Garcia Almansa – Spania, St. Mary’s College Arklow – Irlanda, Upton Hall School FCJ Birkenhead – Marea Britanie, Gimnazija Tolmin – Slovenia, Isparta Sehit Ali Ihsan Kalmaz Lisesi – Turcia.

Elevii au avut sansa de a interactiona cu colegii din cele sase tari, au comunicat pe internet, si-au creat o platforma speciala pentru a discuta despre democratie în general si despre democratia din tarile de provenienta, modul în care aceasta e înteleasa atât de catre cetateni, cât mai ales de catre institutiile statului. Beneficiarii reali ai proiectului sunt însa toti cei 900 de elevi ai colegiului. Participarea la proiect a fost motivata de posibilitatea întelegerii democratiei în unele comunitati straine si a cunoasterii tinerilor din Islanda, Marea Britanie, Spania, Irlanda, Slovenia si Turcia.

Printre activitatile derulate în cadrul proiectului s-au numarat întâlniri si discutii cu personalitati politice din tarile participante, cu reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, vizitarea unor obiective turistice cu valente identitare. Astfel, în Anglia, elevii si profesorii au discutat cu primarul localitatii Wirral, care le-a expus atributiile specifice acestei functii, precum si o prezentare a sistemului administrativ englez, în general. În Spania, delegatia proiectului a vizitat autoritatea administrativa a provinciei Castilla – La Mancha, cu capitala în Toledo. Au urmat discutii cu Presedintele Parlamentului si o alta vizita la primaria din Almansa. În Turcia, la Agentia Nationala de Dezvoltare, un membru al Parlamentului a prezentat dezvoltarea democratiei în Turcia si pozitionarea Turciei fata de aderarea la Uniunea Europeana. Islanda, prin doamna Bertha Sigurdardottir, ca lider al acestui proiect, a organizat vizitarea Parlamentului din Reykjavik si discutii despre democratie si institutiile democratice cu membri ai Parlamentului islandez.

Sosirea în România încheie seria activitatilor proiectului. În cele trei zile petrecute în tara, delegatia a vizitat o serie de obiective turistice, printre care se numara castelul Bran.

Close Search Window