Vineri, 6 noiembrie 2015, sala mare de sedinte a Consiliului Judetean Bacau a gazduit întâlnirea de bilant în cadrul proiectului ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii”. La eveniment, alaturi de conducerea institutiei s-au aflat doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România si doamna Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.
Proiectul a fost demarat în anul 2014 iar în cadrul întîlnirii au fost analizate activitatile realizate în decursul acestui prim an al implementarii. Astfel, în perioada octombrie 2014- octombrie 2015 au fost selectate comunitatile participante la proiect si au fost semnate conventiile de colaborare. Pe baza unei metodologii elaborata de specialisti sociologi au fost selectate 33 comunitati rurale (Racova, Negri, Damienesti, Balcani, Parjol, Strugari, Beresti Tazlau, Sanduleni, Berzunti, Urechesti, Gura Vaii, Caiuti, Bogdanesti, Oituz, Dofteana, Poduri, Scorteni, Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Ungureni, Horgesti, Sarata, Letea Veche, Lipova, Colonesti, Stanisesti, Vultureni, Rachitoasa, Motoseni) si 5 localitati urbane (Slanic Moldova, Tg.Ocna cu 2 zone, Mun. Moinesti- 2 zone, Mun. Bacau -5 zone, Buhusi-2 zone - din comunitatile urbane au fost incluse în proiect între 2 si 5 zone delimitate pe criteriul arondarii la o Scoala). Au fost formate echipele de coordonatori judeteni si s-au recrutat, selectat si angajat lucratorii comunitari. În acest sens, desfasoara activitati în proiect 108 lucratori comunitari: 53 sunt lucratori cu atributii în zona asistentei sociale, 27 sunt asistenti medicali comunitari, 16 consilieri scolari si 12 mediatori scolari.
În luna iulie a acestui an s-a efectuat recensamântul comunitar în urma caruia s-au fost înregistrat aproximativ. 13.241 persoane vulnerabile (copii si femei), fiind identificate 7113 de gospodarii cu cel putin o persoana în situatie de vulnerabilitate.
”Ne bucuram sa marcam astazi împreuna, un an de la momentul lansarii Proiectului ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatii”. Este un moment important si necesar pentru evolutia ulterioara a proiectului, un moment de analiza si bilant în care punctam realizarile, dificultatile dar si acele lucruri care le-am fi putut face mai bine.
Acest proiect este deosebit de important pentru judetul Bacau dar si pentru ceea ce va însemna politica publica destinata protectiei copilului în România, în urmatorii ani. Suntem onorati sa contribuim la acest proces. Totodata este foarte multa responsabilitate asumata la nivel judetean în primul rând”, a subliniat presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea în alocutiunea rostita. ”A fost un prim an în care ne-am demonstrat angajamentul institutional dar si individual fata de implementarea acestui proiect si masura colaborarii si cooperarii intersectoriale la nivelul administratiei, sectoarelor de educatie, sanatate si protectie sociala.
Astfel, pentru urmatorii ani, reafirm angajamentul asumat de Consiliul Judetean pentru sustinerea implementarii acestui model care reuneste serviciile de educatie, protectie sociala si sanatate sub coordonarea autoritatilor locale, beneficiind de sprijin tehnic si metodologic din partea autoritatilor judetene, acordând atentie speciala identificarii timpurii si prevenirii situatiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei”, a mai afirmat presedintele Consiliului Judetean Bacau.