Consiliul Judetean Bacau s-a înscris în luna iunie a anului 2009 la concursul «Regiunea europeana cea mai deschisa tinerilor - 2009», organizat de Adunarea Regiunilor Europei (ARE). Tema concursului pentru anul 2009 a fost creativitatea, inovatia si spiritul antreprenorial al tinerilor.
Creata în 1985, Adunarea Regiunilor Europei este cea mai mare retea independenta a regiunilor în marea Europa.
Mai mult de 270 de regiuni din 33 de tari si 16 organizatii interregionale sunt membre ARE, printre acestea numarându-se si judetul Bacau, care a devenit membru cu drepturi depline înca din 1997.
La origine, misiunea principala a ARE a fost de a face recunoscut locul si rolul regiunilor în constructia unei Europe democratice si aproape de cetateni. Totodata, aceasta organizatie paneuropeana a jucat un rol cheie în crearea organelor consultative ale Consiliului Europei (Congresul Puterilor locale si regionale ale Europei) si a Uniunii Europene (Comitetul Regiunilor).
În prezent, Adunarea Regiunilor Europei promoveaza principiul subsidiaritatii si democratiei regionale; creste influenta politica a regiunilor pe lânga institutiile europene; sustine regiunile în procesul de extindere a Europei si a mondializarii; încurajeaza cooperarea interegionala în toata Europa.
Adunarea Regiunilor Europei functioneaza prin intermediul a 3 comisii si a 3 comitete, respectiv:
- Comisia Economie si dezvoltare regionala
- Comisia Politici Sociale si Sanatate Publica
- Comisia Cultura, Educatie si Formare, Tineret, Media si IT, Cooperare Interregionala si Internationala
- Comitetul permanent privind supravegherea continua si evaluarea
- Comitetul permanent privind Afacerile Institutionale
- Comitetul permanent privind Egalitatea ªanselor
În cadrul ARE, prin intermediul Comisiei Cultura, Educatie si Tineret, s-a organizat din nou, în 2009, competitia: «Regiunea europeana cea mai deschisa tinerilor». Începând cu anul 2001, ARE a organizat acest concurs, la fiecare doi ani.
În scopul atribuirii Judetului Bacau a titlului de "Regiune europeana cea mai deschisa tinerilor", au lucrat la aplicatia participanta la competitie doi reprezentanti ai Directiei Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean Bacau, respectiv consilierii Luciana Pascu-Cârlan si Catalina Faghian.
În vederea completarii aplicatiei s-a apelat si la institutiile de învatamânt prescolar, scolar, liceal si universitar din judetul Bacau care au o bogata experienta în gestionarea programelor europene si anume: Gradinita nr. 5, Onesti, ªcoala "G.M. Cancicov" Bacau, Colegiul Economic ”Ion Ghica” Bacau, Colegiul National "Grigore Moisil" Onesti, Colegiul Tehnic de Comunicatii "Nicolae Vasilescu-Karpen", Colegiul National Pedagogic “ªtefan cel Mare” Bacau, Colegiul “Mihai Eminescu” Bacau, Grup ªcolar Industrial "Letea" Bacau, Colegiul Tehnic "Petru Poni” Onesti si Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacau.
Acestea au transmis echipei de lucru de la Directia Integrare Europeana a Consiliului Judetean Bacau scurte prezentari ale proiectelor europene în care au fost fie aplicanti, fie parteneri de proiect.
În total au fost înscrise douasprezece aplicatii. Juriul a fost constituit din secretarul general al ARE, un reprezentant al presedintelui ARE, secretarii generali ai organizatiilor fondatoare ARE, câte un reprezentat al presedintelui comisiei pentru cultura, educatie, tineret si al sub-comisiei pentru tineret si reprezentanti ai Retelei Regionale pentru Tineret ARE.
Premiile acordate sunt simbolice dar de prestigiu, judetului Bacau conferindu-i-se certificatul de «Regiune deschisa tinerilor» iar marele premiu «Regiunea europeana cea mai deschisa tinerilor 2009» a fost câstigat de Regiunea Somerset din Regatul Unit.